eur:
387.41
usd:
357.73
bux:
68263.44
2024. május 23. csütörtök Dezső

"Ha nem teszünk valamit, ez az éhínség lesz az évszázad botránya"

"A halál útjainak" nevezik a segélyügynökségek Kelet-Afrika egyes részeit, ahol elmondásuk szerint az anyák az útmentén hagyják haldokló gyermekeiket, hogy az erősebbeket meg tudják menteni. Emberek ezrei próbálnak gyalog eljutni a kenyai menekülttáborokba, ahol sokáig kell várniuk az ellátásra.

A 60 éve nem látott szárazság, a megugrott élelmiszerárak, és a Szomáliát hatalmuk alá hajtó milíciák tevékenysége miatt 12 millió embert fenyeget az éhezés Afrika szarván - mondták a felszólalók az ENSZ Világélelmezési Ügynökségének római konferenciáján.

A lassan hírhedté váló kenyai, Dabaab menekülttábor nem tud megbirkózni az élelmiszerelosztási feladatokkal. 90 ezer ember befogadására építették, de már 400 ezren élnek ott - mondta Josett Sheeran, a Világélelmezési Program igazgatója. A világszervezet arra tett ígéretet, hogy két és félmillió gyereket lát el.

Sheeran elmondta: vannak anyák, akik Szomáliából Kenyába tartva az útmentén hagyják végzetesen legyengült gyerekeiket. Az éhség elől menekülők heteken keresztül gyalogolnak a sivatagon át, a táborokban először a nőket, gyerekeket és időseket látják el, a férfiakat és a fiatalokat hátrébb sorolják. Előfordul, hogy heteket kell várni az élelmiszersegélyre, addig korrupt hivatalnokok pénzért hajlandók csak ellátási bónuszokat adni - állította az Observer című brit lap.

A Világélelmezési Program 360 millió dollárnyi pénzt próbál sürgősen összegyűjteni, de az Oxfam segélyügynökség szerint egymilliárdra van szükség a helyzet kezeléséhez. A Világbank közölte, hogy 12 millió dollárt tesz azonnal hozzáférhetővé, és később 500 millióval támogatja a rászorulókat.

Az aszály Szomália, Etiópia, Kenya és Dzsibuti egyes részeit sújtja. A válság kezelését megnehezíti, hogy Szomáliában az iszlamista Al-Sabab milícia nem engedi be a külföldi segélymunkásokat. Az al-Kaidához kötődő militánsok még tavaly tiltották ki a nyugati ügynökségeket, és rendszeresen fenyegetik azok tagjait. Most azzal vádolták meg az ENSZ-t, hogy politikai okokból nyilvánította éhezéstől sújtott területnek Szomália két régióját. Elemzők szerint azonban valamilyen formában kénytelenek lesznek beengedni a segélyeket, mert nem akarnak felelősséget vállalni az éhínségért.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár közben azt mondta a római konferencián: a segély nem megoldás, olyan mezőgazdaságot megteremteni a térségben, amivel az emberek el tudják látni magukat. Bruno Le Maire francia agrárminiszter hozzátette: ha nem teszünk valamit, ez az éhínség lesz az évszázad botránya.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.23. csütörtök, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
Kormányinfó: elmarasztalja az Európai Bíróság Magyarországot az EP-választások előtt

Kormányinfó: elmarasztalja az Európai Bíróság Magyarországot az EP-választások előtt

A kormány áttekintette a háborús helyzetet, amely szerintük Ukrajna számára kedvezőtlenül alakul, a sorozás pedig a kárpátaljai kisebbségre is kiterjedhet. Az Európai Unió Bíróságnál több magyar eljárás is zajlik, ezek közül a menekültügyi rendszer miatt hozott korábbi ítélet végrehajtása kapcsán újabb elmarasztaló döntésre számítanak, a kabinat arra számít, hogy napi pénzbírság kiszabásáról dönt majd a testület – ismertette Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón. A kormány legújabb döntéseit ismertető eseményt élőben közvetítjük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×