eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Egy hét van az amerikai államcsődig

Már csak egy hét van hátra, hogy az Egyesült Államok elkerülje a globális hullámokat vető fizetésképtelenséget, de a politikusok továbbra sem tudnak megegyezni. A republikánusok vezetői a hétvégén abbahagyták a tárgyalásokat Barack Obamával és saját megoldást akarnak, amit azonban az elnök megvétózhat.

Barack Obama választási kampányában újfajta politizálást ígért, de talán álmában sem gondolta azt, hogy a széthúzás legrosszabb példáját láthatja a világ majd az amerikai adósságplafonról szóló huzavona során. A hétvégén a republikánusok hátat fordítottak az elnöknek és abbahagyták a tárgyalásokat, pedig már csak egy hét marad az alkura.

A republikánus vezetés most összetartásra hívta fel a párt képviselőit, és saját javaslattal akar előállni. Ennek lényege, hogy rövid ideig engednék az adósságlimit emelését - és így elkerülnék az amerikai államcsődöt - de cserébe komoly kiadáscsökkentést követelnének.

Az ördög a részletekben bújik meg, és eddig is eredménytelen alkudozás folyt arról, hogy milyen programokat állítsanak le és hogyan tömjék be a költségvetési lyukat. Obamának joga van megvétózni az elképzelést, különösen, mert azt akarja, hogy a következő elnök- és kongresszusi választások utáni időszakig biztosítsák az ország finanszírozását. Ezért vétóval fenyegetőzött, de ha ezt meg is teszi, akkor előfordulhat, hogy ő adja áldását az ország fizetésképtelenségére.

A demokraták szintén saját javaslatot fogalmaznak meg, amivel két és fél évre biztosítanák, hogy ne álljon elő hasonló helyzet. Obama szerint adót kell emelni, de ezt egyik párt rendkívüli terve sem támogatja.

Timothy Geithner pénzügyminiszter azzal próbálta nyugtatni a kedélyeket, hogy Amerika eddig mindig fizette tartozását, így elképzelhetetlen, hogy most ne tegye.

Tudósítók megjegyzik: bár az államcsőd csak augusztus elején következhet be, a politikai vezetők a 24. óra végén járnak. Ha lesz is valamilyen alku, a komplex törvényhozási rendszer miatt is csak napok alatt tudja elfogadni a Kongresszus két háza azt, mielőtt az elnök aláírná. Kérdéses, hogy történik-e valami hétfőn, európai idő szerint az esti órákban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×