eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Eltitkolt természeti katasztrófa Kína partjainál

Több mint 4200 négyzetkilométeres olajfolt jelent meg Kína partjainál - mondta a Greenpeace kampányfelelőse. Rohonyi Péter hozzátette: az olajfúrótornyok szivárgását hetekig eltitkolták a hatóságok.

Egy hatalmas olajfolt érte el Kína partjait. Mi történt?

A jelenlegi információk szerint a Bohai-öbölben lévő Penglaj 19-3-as olajmező két fúrótornyán történt szivárgás, már június 4-e óta. Két cég használja ezt az olajmezőt, az egyik a CoconoPhillips amerikai, a másik pedig a kínai nemzeti olajfúró társaság. Egyesek a kínai, mások az amerikai céget okolják a katasztrófáért. Azt lehet tudni, hogy június 4. óta van szivárgás, de csak június 21-én egy blogger által derült fény az esetre, tehát sokáig elhallgatták az esetet. Állítólag eddig 1500 hordónyi, azaz mintegy 240 ezer liter olaj szivárgott a tengerbe. Hangsúlyozom, hogy ezt olajfoltnak hívjuk, de a nagysága most már 4200 négyzetkilométeres, vagyis egy kisebb országnyi területről van szó. Már a partokat is elérte.

Milyen károkat tud okozni ez a nagy olajfolt?

Négy kategóriába sorolják általában a vízminőséget. Ott most egy éles zuhanás következett be, és a legalsó kategóriába került a környék vizeinek minősége. Azt is lehet tudni, hogy nincs megfelelő biztosítása a fúrócégeknek. Az ilyen szennyezések esetén a felszínről hiába szedik össze amennyit tudnak a kiült olajból, annak nagy része ott marad, beépül a táplálékláncokba, beépül a hínaros, mocsaras, algásabb részekbe.

Kínával kapcsolatban milyen tapasztalataik vannak, mennyire fogadják el a külföldi segítséget, itt most konkrétan az olajkiömlés kárelhárításában?

Amennyit mi tudunk, elfogadják. Egy valami azonban ott is jellemző, ami máshol is, hogy az a szervezet, ami felügyelné az olajfúrásokat, mélytengeri fúrásokat, az tudott erről a szivárgásról és mégis majdnem egy hónapig nem hozta nyilvánosságra az adatokat. Tehát itt ugyanúgy, mint Fukushimánál, ahol a Nemzetközi Atomenergetikai Ügynökség későn, lassan, kevés, néha nem is pontos információt közölt az atomkatasztrófáról, ugyanúgy itt is az olaj-felügyelőszerv igazából nem egy felügyeleti szervként járt el, hanem mint egy elkényeztetett gyerekét túlféltő szülő, aki hiába tesz nagyon sok rossz fát a tűzre a kisded, nem vallja be azt.

Mennyi ideig tart a kárelhárítás egy ilyen olajkatasztrófa után? Például bő egy évvel ezelőtt volt a Mexikói-öbölben az olajkútszivárgás, egy év elteltével mik a tapasztalataik, lehet egyáltalán kármentesíteni ezeket a területeket?

Egy részüket lehet, egy más részüket nem. A Mexikói-öböl katasztrófánál is egy évvel az esemény után a Greenpeace elment és egy háromhónapos, független kutatókat bevonó felmérést végzett. Ott is azt találták, hogy lehet, hogy a strandon nem látszik, már nem vastagon csapja ki a hullám az olajat, de szerte a víz alatt, a fenéken, a növényekben, táplálékláncokban ott vannak az olaj nyomai, és hosszú távú hatásai maradhatnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Marilyn Monroe-tól Billie Eilishig – Dívák és Ikonok a Magyar Zene Házában

Magyarország nemzetközi kulturális pozícióját mutatja, hogy a londoni Viktória és Albert Múzeum először Budapestre utaztatja nagy sikerű Dívák és Ikonok című kiállítását, amelyet a Magyar Zene Háza magyar művészek történeteivel, tárgyaival egészített ki – mondta Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár a tárlatot megnyitó beszédében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×