eur:
395.33
usd:
368.43
bux:
70272.71
2024. június 25. kedd Vilmos
Detail of a gas meter, showing how much gas a property has used.
Nyitókép: Thomas Faull/Getty Images

Gázszámlapara - fontos határnapon vagyunk túl

Mindössze két nap volt májusban Budapesten, amely fűtési szempontból nem számított nyárnak, azaz azokra a napokra járt volna csak kedvezményes gáz a fogyasztóknak. Kiszámoltuk azt is, hogy nagyjából mennyi köbméter támogatott gáz jár még július 31-ig. A meleg tavasz ugyanis kicsit bekevart a 20 éves jelleggörbébe.

Az ország különböző pontjain, a hőmérsékleti tényezők miatt eltérő mennyiségű kedvezményes gáz jár a vegyes használatban lévő gázfogyasztóknak július 31-ig. Budapesten 52 köbméter, de a hűvösebb Borsodban csak 48 köbméter.

A számolásban annak a 110 ezres Facebook-csoportnak egyik alapítója segített, amely a gázfogyasztóknak nyújt segítséget a számlák értelmezésében. Abban is adnak tanácsot, hogy figyelembe véve a fogyasztási szokásokat milyen számlázási módot válasszon az adott fogyasztó.

Kérdéseinkre Ribárszki Anna azt írta, május 18-tól július 31-ig a "csak fűtéseseknek" már nem jár kedvezményes gáz, megkapták a teljes 63645 MJ-t (átlagban 1800 köbméter), feltéve, ha elfogyasztottak annyit.

Ha ez megtörtént, és utána gázt használ, az már piaci áron (767 Ft) lesz.

A vegyes használatban (fűtés, melegvíz, főzés) számlázóknak erre a két és fél hónapra marad az említett 52-48 köbméter, attól függően, hogy hol él az ember.

Ribárszki Anna hangsúlyozza, hogy az éves kedvezményes mennyiséget, 63645 MJ (jellemzően 1800 köbméter) mindenki megkapja, olyan tehát nem lehetséges a rendszer szerint, hogy valakinek ez bennragadna. Más kérdés, ha valaki egész évben átlagosan is ezen mennyiség alatt maradt (magyarán nem fizetett versenypiaci árat), akkor nincs mit visszaárazni.

Azt is ajánlják még a csoportban, hogy az emberek használják a fenti.hu/gazkvota kalkulátort. Ez elég pontos megközelítéssel kiszámolja, hogy az adott fogyasztónak mennyi kedvezményes köbmétere maradt még július 31-ig.

Címlapról ajánljuk

Ferencz Orsolya: relatív űrhajóshiány van a világban

A kiválasztott magyar űrhajósok még itthon készülnek, de hamarosan az Egyesült Államokban folytatódik a kiképzésük, és a közelejövőben véglegesedik a kutatási programjuk is – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.25. kedd, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×