eur:
400.35
usd:
368.48
bux:
74228.2
2024. október 21. hétfő Orsolya

Sarokba szorítják-e a médiacézárt?

Kedden a brit parlamentben folytatódik a bulvárlapok lehallgatásai nyomán kipattant botrány. Az ügy újabb áldozatokat szedett: a londoni helyettes rendőrfőnök is lemondott, majd holtan találtak egy az ügyről szivárogtató újságírót. Rupert Murdoch médiacézár közben PR-tanácsadókkal készül parlamenti meghallgatására.

Az egész ügyről a Császár új ruhája jut az ember eszébe. A brit politikusok eddig rettegtek Rupert Murdochtól és a kegyeit keresték. Úgy tartották, hogy a The Sun című bulvárlap támogatása nélkül nem lehet választást nyerni. Mostanra azonban a News International médiacég főnöke és beosztottja, a vasárnap őrizetbe vett, majd óvadék ellenében elengedett Rebekah Brooks nemkívánatos személyekké váltak.

"Szégyelld magad!" - kiabálták az agg és felzaklatott Murdochnak hétfőn, amikor egy londoni szállodában személyesen kért bocsánatot a meggyilkolt Millie Dowler iskoláslány szüleitől. Millie telefonját hallgatták le Murdoch újságírói a News of the World lapnál, amelynek nyomán megingott a befolyása.

Murdoch kedden még kínosabb percekre számíthat fia társaságában a brit parlament Média, Kulturális és Sport bizottságának meghallgatásán. A News International befolyásos vezetője nem szokott ahhoz, hogy az inkvizíció elé járuljon. Életrajzírója is elismerte, hogy nem igazán szerepel jól a nyilvános eseményeken, motyog és könnyen felidegesíti magát, ha sarokba szorítják.

A médiacézár jogi és PR-nagyágyúkat szerződtetett a válságmenedzselésre. A médiaszereplésre Steven Rubensteint kérte fel, aki megmentette a nagyobb botránytól a szexügyei miatt megzsarolt amerikai talkshow-sztárt, David Lettermant.

A parlamenti bizottság délutáni ülését milliók nézik majd a tévében. Nem tudni, hogy a letartóztatott, de szabadlábon védekező volt News International-főnök, Rebekah Brooks ott lesz-e a meghallgatáson, de a londoni rendőrség vasárnap lemondott vezetője és hétfőn lemondott helyettese valószínűleg igen.

Az erkölcsi érzékét elvesztett bulvármédia machinációi mellett az affér másik nagy témája a rendőrség és a szerkesztők kényelmes, sőt baráti viszonya. Sir Paul Stephenson volt londoni főkapitány legalább négyszer italozott együtt az egykori News of the World szerkesztővel, aki a Scotland Yard médiatanácsadójaként is dolgozott.

Hétfőn lemondott Sir Paul helyettese, a legmagasabb rangú brit terrorelhárító tiszt, John Yates, aki alkalmazta a szerkesztőt és aki két évvel ezelőtt úgy ítélte meg: nem kell újra megnyitni a vizsgálatot a lehallgatásokról. A rendőrséget ellenőrző felügyelőszerv négy panaszt is kapott magasrangú rendőrtisztekkel kapcsolatban és vizsgálatot indított.

Közben otthonában holtan találták Sean Hoare volt News of the World riportert, aki korábban sokat beszélt arról: mennyire elterjedt volt a bulvárlapnál a telefonok lehallgatása. A rendőrség nem gyanakszik bűncselekményre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.21. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 20. 20:04
×
×
×
×