eur:
387.02
usd:
356.44
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Megtiltja Tajvan a cápauszonyok levágását

A cápák védelme érdekében Tajvan betiltotta a ragadozó állatok uszonyának levágását, jövő évtől a halászok csak egészben vihetik partra a halakat.

Jó ideje bevett gyakorlat, hogy a halászok a kifogott cápák uszonyát levágják, a haldokló állatot pedig visszadobják a tengerbe.

2012-től viszont a halászhajók csak egész cápákat szállíthatnak partra - közölte James Sha, a tajvani halászati hivatal igazgatója a United Evenings News című lapban. Aki vét a szabály ellen, elveszítheti halászati engedélyét.

Sok ázsiai országban gasztronómiai különlegességnek számít a cápauszonyleves. Az állatvédők szerint emiatt bizonyos cápafajokat a kihalás veszélye fenyegeti, olyan sok egyedet mészároltak le uszonyuk miatt.

Korábban Tajvanon az a szabály élt, hogy a partra szállított cápahús mindössze öt százaléka lehetett uszony.

A halászok szervezete szerint mivel az érintetlen cápatetemek lényegesen több helyet foglalnak el a hajókban, mint a feldaraboltak, az uszonyokról nem is beszélve, az új rendeletnek köszönhetően húsz százalékkal csökkenhet a friss fogások mennyisége. Egyes szakértők egyszersmind úgy vélik, hogy a rendelet életbe lépésével ismét megugorhat a cápauszony ára a kínálat korlátozottsága miatt.

A 380 cápafaj közül csak a fehér cápával, az óriás cápával és a cetcápával való kereskedelmet tiltja a Washingtoni Egyezmény (CITES).

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×