eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Milyen műszer mutatja ki a bőr alá ültetett bombát?

A washingtoni Fehér Ház azt bizonygatta szerdán: nincs "közvetlen veszélye" annak, hogy terroristák az emberi bőr alá beültetett bombákkal kövessenek el repülőgépek elleni merényleteket.

Barack Obama amerikai elnök szóvivője, Jay Carney egyúttal elismerte, hogy az Egyesült Államok közlekedésbiztonsági hatósága (TSA) és a belbiztonsági minisztérium "részletes betekintést nyújtott a légitársaságoknak azokba a nemrég szerzett értesülésekbe, melyek szerint terroristák a légi közlekedési szektort kívánják célba venni". Ugyanakkor azt állította, hogy az ezzel kapcsolatos intézkedéseknek "semmi közük nincs valamiféle közvetlen vagy különleges fenyegetéshez".

Előzőleg a nap folyamán az amerikai sajtóban nagy visszhangot keltett az a TSA illetékeseire hivatkozó jelentés, amely szerint "terroristák műtéti úton akarnak beültetni emberekbe robbanóanyagokat annak érdekében, hogy így játszhassák ki a (repülőtéri) biztonsági ellenőrzéseket".

A Los Angeles Times című napilap szerint "ezek az információk azt eredményezhetik, hogy újabb ellenőrző intézkedéseket kell majd bevezetni az amerikai repülőtereken", mivel - mondják az LA Times által idézett szakértők - "a jelenleg használt testszkennerek nem feltétlenül tudnak kimutatni a bőr alá ültetett bombákat".

A felmerült újabb biztonsági eljárások során - írta a lap - a biztonsági ügynökök egyebek közt az eddigieknél jóval nagyobb rendszerességgel folyamodnának ahhoz, hogy "vattapálcával mintát vegyenek az utasok bőréről, hogy kimutathassák a legkisebb robbanóanyagnyomot is".

Fehér házi sajtótájékoztatóján Jay Carney nem ítélte "egyáltalán meglepőnek" azt a tényt, hogy "a terroristák újabb módokat keresnek a biztonsági ellenőrzések kijátszására, hogy repülőgépeket vehessenek célba".

A francia hírügynökség által megkérdezett American Airlines és US Airways nem voltak hajlandóak "beszélni erről a biztonsági vonatkozású témáról".

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×