eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Kiadható a hágai Nemzetközi Törvényszéknek Ratko Mladic

Kiadható Ratko Mladic, a boszniai szerb hadsereg volt főparancsnoka a hágai Nemzetközi Törvényszéknek az illetékes belgrádi vizsgálóbíró szerint - közölte pénteken Milos Saljic, a tábornok ügyvédje. Az 1995 óta körözött Mladicot csütörtökön fogták el a vajdasági Lázárföldön.

A védelemnek három napja van arra, hogy fellebbezést nyújtson be, és Saljic szerint ezt hétfőn meg is teszi.

Maja Kovacevic, a háborús bűnösök ügyeiben eljáró különleges belgrádi törvényszék szóvivője is megerősítette, hogy kiadhatónak találták Mladicot.

A tábornok kihallgatása pár órával az elfogása után megkezdődött, de Mladic rossz egészségi állapota miatt abba kellett hagyni. A kihallgatás pénteken a kora délutáni órákban folytatódott.

Sajtóbeszámolók szerint Mladic arca beesett, és nagyon sokat fogyott a másfél évtizedes menekülés idején - egyáltalán nem hasonlít arra az izmos katonai parancsnokra, aki egykor volt.

Fia is az egészségi állapota miatt aggódik. Darko Mladic meglátogatta az apját a börtönben. Utána újságíróknak elmondta, hogy apja a rejtőzködés éve alatt kétszer kapott agyvérzést, a jobb keze részlegesen lebénult, és alig tud beszélni.

Ivica Dacic szerb belügyminiszter újságíróknak nyilatkozva megerősítette, hogy a tábornok egészsége gyenge, Mladic tíz éve nem volt orvosnál.

A miniszter tagadta, hogy bármilyen külső segítséget igénybe vettek volna Ratko Mladic elfogásához. Mint mondta, a tábornokot a háború bűnösök üldözésére létrehozott belügyi szolgálat és a szerb titkosszolgálat munkatársai vették őrizetbe. Mladic Lázárföldön egy rokonával élt, testőre nem volt, s amikor meglátta a házba belépő rendőrt, nem tanúsított ellenállást, röviden csak annyit mondott: "Én vagyok az, akit keresnek".

Ivica Dacic elmondása szerint a faluban őrizetbe vettek még öt személyt, köztük Mladic testvérét, de őket kihallgatásuk után elengedték, s az ügyészségen múlik, hogy indul-e ellenük eljárás.

Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×