eur:
389.67
usd:
362.01
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Az IMF 35 milliárd dollárt ad az arab országoknak

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) csütörtökön a világ iparilag legfejlettebb hét országát és Oroszországot tömörítő nyolcas csoport, a G8 csúcsértekezletének első napján a franciaországi Deauville-ban jelezte, hogy 35 milliárd dolláros hitelkeretet tervez biztosítani az arab országok számára, ha a régió kormányai a washingtoni szervezethez fordulnak anyagi segítségért.

Nagy-Britannia pedig összesen 175 millió dollárral támogatja az arab országokban a politikai átmenet reformjait és a gazdasági fejlesztéseket - közölte ugyanitt David Cameron brit miniszterelnök egyik szóvivője. A támogatásból az "arab tavasz" elindítóinak számító Tunézia és Egyiptom mellett Marokkó és Jordánia részesülhet.

"Az arab világ népeinek szánt támogatás nemzeti érdekünk. A fellépésünk kudarca bizonytalanságot okozhat Európa kapujában, s tekintélyelvű rezsimek, konfliktusok és a terrorizmus megerősödéséhez vezethet" - jelezte a szóvivő.

Brit kormányzati források szerint London a G8 többi tagját (Franciaország, az Egyesült Államok, Kanada, Japán, Németország, Olaszország és Oroszország) is arra próbálja ösztönözni, hogy hasonló felajánlásokat tegyen. Erre várhatóan a csúcstalálkozó második és egyben záró napján, pénteken kerülhet sor. Elsősorban Egyiptom és Tunézia számíthat jelentős támogatásra, ezekben az országokban ugyanis a törékeny politikai átmenetet a gazdasági válság mellett a kormányok gyenge legitimitása is fenyegeti. A brit források szerint elképzelhető, hogy a találkozó zárónyilatkozatában feltüntetik a támogatások pontos összegét, de erről még nem született egyértelmű döntés.

A normandiai üdülőhelyen szervezett G8-csúcs házigazdája, Nicolas Sarkozy francia elnök a mostani rendezvényt a Nyugat és a demokráciát támogató arab országok közötti új, hosszútávú partnerség "alapító pillanatává" akarja változtatni. Szóba kerülhet, hogy - hasonlóan ahhoz a segítséghez, amelyet Kelet-Közép-Európának adtak a berlini fal leomlása után - az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) kapjon szerepet a Földközi-tenger déli medencéjének gazdasági rekonstrukciójában. Egyiptom és Tunézia előre közölte igényeit: Kairó 2012 közepéig 10-12 milliárd dollárt szeretne kapni, míg Tunisz 25 milliárd dollárt kér öt év alatt.

A csúcstalálkozón elnöklő Franciaország már bemutatta a zárónyilatkozat tervezetét, amelyben a résztvevők a civil lakosság elleni erőszak leállítására szólítják fel a szíriai és a líbiai rezsimet.

"A szíriai vezetőkkel szemben a szankciók szigorításának kérdése egyértelműen felmerül, miután a tüntetők ellen alkalmazott erőszak Szíriában elfogadhatatlan" - közölte sajtótájékoztatóján Nicolas Sarkozy francia elnök, aki utalt arra, hogy ennek lehetőségét vitatják meg az államfők csütörtök esti munkavacsorájukon. A G8-on belül eltérő a nyugati országok álláspontja eltér Oroszországétól.

Címlapról ajánljuk
Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

A pénzes amerikai családok egyre gyakrabban folyamodnak második állampolgárságért vagy állandó lakhatási engedélyért külföldön. Az igazán tehetősek valóságos „útlevél-portfóliókat” gyűjtenek – egy ügyvédi iroda szerint minderre a potenciális kockázatok késztetik őket. De melyek ezek?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×