eur:
390.59
usd:
364.08
bux:
68175.49
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Feszült a helyzet Szudánban

Az észak-szudáni hadsereg elfoglalta a mind Észak, mind Dél által magának követelt Abyei régió azonos nevű, legfontosabb városát - jelentették szombaton egybehangzó források.

Szudán többnyire keresztény lakosú déli részének lakosai januárban népszavazáson döntöttek arról, hogy országrészük szakadjon el a muzulmán északitól, és alkosson önálló államot. A szétválás hivatalosan júliusban lesz, de egy körzet, a kőolajkincsben gazdag Abyei hovatartozása még nem dőlt el, és a vita miatta fegyveres konfliktussá fajult.

Észak állami televíziója Kartúmban jelentette, hogy a hadsereg, a Szudáni Fegyveres Erők elűzte délre "az ellenséget", a déli országrész nemzeti hadseregévé előlépett, korábban még lázadónak számító Szudáni Népi Felszabadítási Hadsereget (SPLA).

Az ENSZ értesülése szerint az északi hadsereg csupán az egyik abyei városrészben 15 harckocsit vetett be.

A déli hadsereg elismerte, hogy az északi tartja ellenőrzése alatt a várost.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Brutális rekordprofitot ért el az MVM

Brutális rekordprofitot ért el az MVM

Az MVM gazdasági vezérigazgató-helyettese már előre vetítette egy Portfolio-interjúban, hogy rekord mértékű nyereséget érhetett el 2023-ban az MVM, most a hivatalosan közzétett éves jelentésből ez hivatalossá vált. Az európai és régiós energiapiacok fokozatosan stabilizálódtak a 2022-es sokkok után, így a második félévben is alapvetően egy nyugodtabb piaci környezetben tudott működni a társaság - és bár a csökkenő gázárak miatt visszaesett a társaság bevétele éves alapon, de a költségek sokkal nagyobb mértékben szorultak vissza.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×