eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 13. vasárnap Ede, Kálmán

"Akármit gondolnak Kadhafiról, jó partner volt"

A kormányellenes lázadással és NATO-csapásokkal küzdő Moammer Kadhafi líbiai vezető esetleges bukása az Egyesült Államok számára azzal a veszéllyel fenyeget, hogy rövidtávon megnehezíti a terrorizmus elleni küzdelmet - vélekedett Michael Hayden, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) volt vezetője.

A volt tábornok, aki 2006-2009 között állt a CIA élén, egy keddi egyesült államokbeli konferencián kijelentette: a CIA jó munkakapcsolatot tartott fenn Kadhafival és egykori külügyminiszterével, az április elején külföldre szökött Músza Kuszával. (Kusza külügyminisztersége előtt hosszú ideig a líbiai titkosszolgálatot vezette.)

"Bármit is gondolnak Kadhafiról és Músza Kuszáról, jó partnerek voltak a terrorizmus elleni harcban" - mondta Hayden hallgatóságának.

Kadhafi a nemzetközi közösség "számkivetettjének" számított, miután 1998-ban utasítást adott a PanAm amerikai légitársaság egyik gépének a skóciai Lockerbie feletti felrobbantására. A líbiai vezető 2003-ban azonban ismét elnyerte a Nyugat kegyeit, az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózat ellen pedig saját hatalmi érdekeit követve küzdött.

Obama segélyt küld a líbiai ellenzéknek

Barack Obama amerikai elnök utasítást adott arra, hogy az amerikai kormány küldjön 25 millió dollár értékű segélyt a Kadhafi csapatai által fenyegetett ellenzéki csoportoknak, illetve a polgári lakosság védelmére.

Az elnök erre Robert Gates védelmi és Hillary Clinton külügyminisztert utasította, helyi idő szerint kedden Washingtonban kiadott rendeletében. Obama ebbéli szándékáról már a múlt héten tájékoztatta az amerikai törvényhozást.

A rendelet értelmében emberélet kioltására nem alkalmas eszközöket, illetve szolgáltatásokat adhatnak a bengázi székhelyű Átmeneti Nemzeti Tanács által vezetett ellenzéki csoportoknak.

A 25 millió dolláros keretből így többek között járműveket, tartálykocsikat, mentőautókat, orvosi felszerelést, golyóálló mellényeket, távcsöveket és rádiós adó-vevő készülékeket küldhetnek a líbiai ellenzéknek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
Az oroszok ostrom alá vették az ukrán állásokat, Ukrajna látványos találatot vitt be - Háborús híreink szombaton

Az oroszok ostrom alá vették az ukrán állásokat, Ukrajna látványos találatot vitt be - Háborús híreink szombaton

Az oroszok előrenyomulnak a Donbaszban, ahol tegnap elfoglaltak egy települést, a kelet-ukrajnai fronton Toreck ostroma zajlik. Az ukránok kurszki területhódítása után Oroszország nem zárja ki, hogy Ukrajna meglepetésszerű támadást fog végrehajtani Rosztov megye vagy Transznisztria ellen. Németország 1,4 milliárd eurós katonai segélycsomagot küld Ukrajnának az év végéig, légvédelmi felszereléseket, harckocsikat, harci drónokat, tarackokat, páncélozott járműveket, radarokat és tüzérségi lövedékeket kapnak. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 12. 19:26
×
×
×
×