eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Aszódi: Az áldozatok helyett Fukusimáról szólnak a hírek

A földrengést és cunamit követő két napon bosszantóan lassan érkeztek a hírek a fukusimai atomerőműben történtekről, és azok is meglehetősen szűkszavúak voltak - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Aszódi Attila, a Budapesti Műszaki Egyetem Nukleáris Technikai Intézetének igazgatója, aki az események után is biztonságosnak tartja a nukleáris energiatermelést.

A földrengés és az azt követő cunami legkevesebb tízezer életet követelt, 17 ezer embert pedig továbbra is keresnek, a legtöbb hír mégsem erről, hanem a fukusimai atomerőmű állapotáról érkezik. Pedig a Budapesti Műszaki Egyetem Nukleáris Technikai Intézetének igazgatója szerint nem lenne szabad elfelejteni, hogy az erőmű a legfontosabb biztonsági funkciójának eleget tett: a radioaktív anyag nagy részét nem engedte elszökni, az ott történt baleset csak kevés áldozatot szedett.

Aszódi Attila az InfoRádió Aréna című műsorában ugyanakkor elismerte, hogy a Fukusimában történteknek nagyon rossz az üzenete.

A Magyar Tudományos Akadémia Energetikai Bizottságának elnöke a katasztrófa idején egy vancouveri konferencián vett részt, onnan figyelte az eseményeket, de mint mondta, az első napokban csak bosszantóan lassan csordogáltak a hírek a fukusimai eseményekről, és azok is meglehetősen szűkszavúak voltak. Kezdetben azt sem lehetett tudni, hogy az atomerőmű hűtőrendszere azért nem működik, mert az egész országrészben összeomlott a villamosenergia-ellátás.

A szakértők először a Nemzetközi Atomenergia Ügynökségen keresztül igyekeztek több adathoz jutni, ám a szervezethez is csak kevés hír jutott el, a fő információforrássá így a japán állami televízió, illetve az ország nukleáris biztonsági hatóságának internetes oldala vált - fűzte hozzá Aszódi Attila.

A teljes adást ide kattintva hallgathatja meg.

Hanganyag: Hlavay Richárd

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

A szenzor a könnyen megoldható beültetést követően folyamatosan adatokat szolgáltat arról, hogy pontosan mennyi glükóz van a szervezetben. Kis János Tibor diabetológus szakorvos az InfoRádióban elmondta: az ujjbegyes méréssel szemben az okostelefonnal összekapcsolható szenzor 1–5 percenként mér, és naponta 288–1440 eredményt mutat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×