eur:
387.81
usd:
357.66
bux:
68390.95
2024. május 17. péntek Paszkál

Berlinbe beszöktek az őszi ügyeskedők

Berlin Európa egyik legnagyobb kiterjedésű városa, ráadásul sehol nincs annyi fa, mint itt. A német főváros közterületeit, utcáit, parkjait mintegy félmillió fa díszíti, ami tavasszal és nyáron szemet gyönyörködtető látvány, ősszel viszont rengeteg munkát ad a helyi közterület-fenntartó vállalatnak (BSR), továbbá potyapénzhez segíti a kelet-európai ügyeskedőket.

Az október, november hónapokban lehulló faleveleket a BSR emberei gyűjtik össze és szállítják el a közterületekről. A családi házak kertjében összegyűlő avart szintén elviszik - de csak abban az esetben, ha a tulajdonos a BSR telepein beszerezhető szabvány műanyagzsákba gyűjti azt. Egy zsák ára 3 euró (840 Ft) - ebbe optimális esetben 25 kg falevél fér bele.

A megtelt zsákokat csak ki kell helyezni a telek bejáratához, és a BSR emberei másnap már el is szállítják őket a kerületi bázisra, ahol hatalmas, 60 köbméteres konténerekben gyűjtik össze. Az idei ősszel azonban szokatlan jelenségre figyeltek föl a köztisztasági vállalat illetékesei.

Rozoga mikrobuszokkal, furgonokkal vagy személyautó mögé kapcsolt utánfutókkal szállított teli zsákok százait adják le élelmes külföldiek a két legnagyobb BSR-telepen. A legtöbb kerületben egy-egy kerttulajdonos legföljebb 10 zsákot adhat le egyszerre. Csak Neuköllnben és Reinickendorfban van lehetőség nagyobb mennyiség leadására.

Ezekre a köztisztasági telephelyekre október vége óta rendszeresen érkeznek román, lengyel, ukrán vagy török ügyeskedők, százasával hozva avarral megtömött zsákokat. A sajtó ugyanis kifecsegte - ami a BSR honlapját böngészők előtt titok marad -, hogy a vállalat munkásai ugyan ingyen viszik el a kerítés elé kitett teli zsákokat, ám aki személyesen adja le valamelyik BSR-telepen, annak zsákonként 1 eurót visszatérítenek a 3 eurós vételárból.

A szemfüles brigádok kifigyelik, mikor jár egy-egy körzetben a BSR kukásautója, és még annak érkezése előtt begyűjtik a kerítés elé kirakott, falevéllel megtömött zsákokat, majd irány a köztisztasági vállalat telepe. Főleg hétfői napokon "kaszálnak" nagyot, mert a legtöbb kiskertben a családoknak hétvégén van idejük összegereblyézni és zsákokba rakni a fák alatt összegyűlt avart. A vasárnap este kirakott zsákokra már a hajnali órákban lecsapnak az élelmes begyűjtők.

Mint Lothar Schwalm, a neuköllni BSR-telep műszakvezetője a Berliner Zeitungnak elmondta, volt már olyan hétfői nap, hogy az "ipari méretekben" leadott zsákokkal az összes konténer megtelt. "Akadnak olyan brigádok, amelyek egyszerre 150-200 zsákkal érkeznek. Ismerünk olyan 'vállalkozót', aki eleinte csak egy kisteherautóval hordta ide a lombzsákokat, ma viszont már négy járműve van" - mesélte Schwalm.

Hogy az élelmesek nem németek, arra ékes bizonyíték a pénz átvételének a módja. Egy-egy személynek egyszerre legföljebb 20 zsák ellenértékét (20 eurót) fizeti ki a BSR készpénzben, a nagyobb összeget bankszámlára utalja át. A nagyban dolgozók ilyesmivel nyilván nem rendelkeznek, ezért többször hajtanak be a telepre, s egyszerre mindig csak 20 zsákot adnak le.

Címlapról ajánljuk
Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet
Lélektan

Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Ilyen merényletet csak mentálisan sérült emberek követnek el, de "táptalajként” mindenképpen kell alá egy egészségtelenül működő, megosztott "platformtársadalom”, amelyben a gyűlölködés elfogadottá vált – mondta az InfoRádió által megkérdezett szociálpszichológus.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×