eur:
387.73
usd:
357.62
bux:
68097.3
2024. május 17. péntek Paszkál

Orbán Viktor azt szeretné: erre emlékezzenek az emberek

Élénk figyelemmel kísérte a francia média Orbán Viktor kétnapos párizsi látogatását, és az újságírók alapvetően a jövő januárban kezdődő soros magyar uniós elnökség szándékaira voltak kíváncsiak. Arra a kérdésre, hogy mire szeretné, ha a magyar elnökség kapcsán az emberek emlékeznének, Orbán Viktor azt mondta: azon fog dolgozni, hogy a Európai Uniót közelebb hozza a polgárokhoz.

A La Tribune gazdasági napilap például azt hangsúlyozta, hogy az Európát sújtó gazdasági válság miatt a magyar kormány újrafogalmazta prioritásait, és az eredetileg meghatározott sokszínűség és vízgazdálkodás helyett a közös gazdasági irányítás, illetve a Lisszaboni szerződéssel kapcsolatos kérdések kerültek előtérbe.

A jobboldali Le Figaro című napilap egyebek mellet azt emelte ki az Orbán Viktorral készült terjedelmes interjúból, hogy a magyarok uniós szintű roma-stratégia kidolgozását szeretnék elérni. A magyar miniszterelnök ezzel kapcsolatban azt mondta, Magyarországon a romák letelepült életformát folytatnak és a magyar törekvés az, hogy szülőföldjükön maradjanak.

Orbán Viktor ugyanakkor hangsúlyozta: ahhoz, hogy a romák ki tudjanak törni a szegénységből, dolgozniuk kell, az Európai Uniónak pedig egy a közösséget segítő tervet kell kidolgoznia.
Én, aki részt vettem a kommunista rezsim megbuktatásában úgy látom, hogy a diktatúra hatékonyabb volt a romák foglalkoztatása és oktatása terén, ami elfogadhatatlan - fogalmazott a kormányfő, hozzátéve: be akarja bizonyítani, hogy a demokrácia e területen is nemesebb rendszer.

Arra a kérdésre, hogy mire szeretné, ha a magyar elnökség kapcsán az emberek emlékeznének, Orbán Viktor azt mondta: azon fog dolgozni, hogy a Európai Uniót közelebb hozza a polgárokhoz, és az elnökség végén reméli, mindenki látni fogja, hogy Magyarország nem a saját, hanem a közösség érdekeit szem előtt tartva munkálkodott.

Orbán Viktor pénteken közel egy órán át tárgyalt Nicolas Sarkozyvel Magyarország terveiről, egy nappal korábban pedig François Fillon miniszterelnököt tájékoztatta az uniós elkönséggel kapcsolatos elképzeléseiről.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×