eur:
391.03
usd:
366.08
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

"Semmiség, csupán keresztényeket gyilkolnak" - drámai körkép

A francia közvéleményt egyre jobban foglalkoztatja a világban megnyilvánuló keresztényellenesség, és a problémával immár a baloldali sajtó is egyre gyakrabban foglalkozik. A legutóbbi, talán egyik leginkább drámai hangú állásfoglalás a Nouvel Observateur című hetilap állandó publicistájától származik.

"Semmiség, csupán keresztényeket gyilkolnak. Hogy hol? Gyakorlatilag világszerte."- kezdi a csaknem profetikusnak mondható, néhány nappal az iraki keresztények ellen november elején elkövetett véres merénylet előtt megjelent írását Jacques Julliard.

Az újságíró ezek után sorba veszi azokat az országokat, ahol az utóbbi időben, a kisebbségben lévő keresztényeket sorozatos zaklatás és támadás éri: India, Banglades, Kína, Vietnam, Észak-Korea, Indonézia.

A szerző szerint azonban a legállandóbb fenyegetettségnek alapvetően a muzulmán világban vannak kitéve a keresztények. Például Szaúd-Arábiában, ahol a keresztény vallásgyakorlást halálbüntetéssel fenyegetik, de Egyiptomban, Irakban, Algériában vagy Törökországban is majdnem hasonló a helyzet. A publicista úgy véli, a kérdésben egyfajta "kulturális Jalta" van kialakulóban: a Közel-Keleten az egyre türelmetlenebb iszlám üldözi a keresztényeket, míg nyugaton a pluralizmus, a tolerancia és a laicitás nevében hallgatnak minderről.

"A Nyugat struccpolitikát folytat az ügyben" - állapítja meg Jacques Julliard, hozzátéve, a muzulmánok emberi jogaiért harcoló nyugati jogvédők, néhány ritka kivételtől eltekintve, mélyen hallgatnak, amikor a keresztényeket érő üldözésekről van szó. Márpedig szerinte mindez azt fogja eredményezni, hogy a keresztények lassan eltűnnek Közel-Keletről, arról a területről, ahol jóval az iszlám megjelenése előtt jelen voltak. A publicista arra a következtetésre jut, hogy eljött az idő a keresztények, különösen a Közel-Keleten élők megmentésére.

A francia kommentárok egyébként legújabban annak a pakisztáni keresztény nőnek az esetével foglalkoznak, akit istenkáromlás ítéltek kötél általi halálra. Az eddig megjelent hírek szerint az Asia Bibi nevű, 37 éves, többgyermekes anyát környezete tavaly nyáron a muzulmán hitre való áttérésre akarta kényszeríteni, és a nő akkor azt kérdezte zaklatóitól: "Jézus feláldozta magát értünk, Mohamed mit tett az emberekért?"

Az asszonyt eme összehasonlítás miatt bebörtönözték, majd egy helyi bíróság istenkáromlás címen halálra ítélte. Kivégzése a napokban esedékes. A keresztény jogvédők most a pakisztáni államfőtől kérik a nő megmentését, egyben az istenkáromlást büntető törvény eltörlését.

Mindeközben Franciaországba érkezett a bagdadi katolikus templom ellen elkövetett merénylet 36 sebesültje, akiket a bevándorlásügyi miniszter hívott meg gyógykezelésre. Az eddig megjelent hírek szerint az érintettek zöme nem akar visszatérni Irakba.

Eric Besson egyébként közvetlenül a mészárlást követően jelentette be, hogy Franciaország a megtámadott közösségből 150 személynek kíván menedékjogot nyújtani. Az iraki katolikus egyház vezetői ezzel kapcsolatban azt mondták, az amúgy nagylelkű gesztus valójában az iraki keresztények további vadászatára fogja ösztönözni a muzulmán szélsőségeseket. Ami azóta be is következett: az elmúlt napokban több bombamerényletet követtek el ottani keresztények ellen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×