eur:
389.62
usd:
364.79
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Clinton egyetért Netanjahuval

A közel-keleti békemegállapodásnak teljes mértékben figyelembe kell vennie Izrael biztonsági igényeit - ebben állapodott meg New York-i tárgyalásán Hillary Clinton amerikai külügyminiszter és Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök.

A Clinton és Netanjahu által a találkozó után kiadott közös közlemény szerint egyetértettek abban: meg kell teremteni a feltételeit annak, hogy felújíthatók legyenek a kétállami megoldás megvalósítását célzó (izraeli-palesztin) közvetlen tárgyalások.

A közös közlemény viszont nem tartalmaz semmilyen utalást arra vonatkozóan, hogy az Egyesült Államok és Izrael miként kívánja áthidalni azt az ellentmondást, hogy bár a palesztinok leendő államuk fővárosának akarják megtenni a jelenleg megszállt Kelet-Jeruzsálemet, Izrael ott lakásokat akar építeni zsidók számára.

Hosszú szünet után szeptember 2-án újraindultak a közvetlen tárgyalások a felek között, azonban a palesztinok hamarosan ismét megszakították azokat, mert Izrael nem hosszabbította meg a ciszjordániai zsidó lakótelepek bővítésére vonatkozó, szeptember 26-án lejárt moratóriumot. A palesztinok az építkezések újbóli befagyasztásáig nem hajlandók tárgyalóasztalhoz ülni.

A New York-i tárgyalásokat megelőzően Clinton és Barack Obama amerikai elnök is bírálta azt az izraeli tervet, amelyet a héten hoztak nyilvánosságra, és amely szerint zsidók számára 1300 lakást építenek Kelet-Jeruzsálemben.

Mahmúd Abbász palesztin elnök az izraeli építkezési terv miatt az ENSZ Biztonsági Tanácsának sürgős összehívását kérte, ami megnehezíti az amerikai diplomácia közvetítő szerepét.

Clinton szerdán műholdas videotelefonon keresztül megbeszélést folytatott Szalám Fajjád palesztin miniszterelnökkel, és közölte vele, hogy az Egyesült Államok 150 millió dollárral megemeli a Palesztin Hatóságnak 2010-ben nyújtandó támogatást, így annak összege eléri a 600 millió dollárt.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×