eur:
390.3
usd:
364.42
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Nem csak nálunk vannak gondok az Alstommal

Arra kötelezte a brit legfelsőbb bíróság a La Manche-csatorna alatti Csalagút személyvasúti forgalmát szolgáltató Eurostart, hogy mutassa be azokat az értékeléseket, amelyek alapján úgy döntött, hogy ezentúl ne a francia Alstom, hanem a Siemens AG szállítson 600 millió euró értékben vasúti szerelvényeket - közölte csütörtökön az Alstom.

A francia gépipari vállalat közleménye szerint a bíróság azután hozta meg ezt a döntést, hogy az Alstom egy újabb keresetet nyújtott be, amelyben a német vetélytárs által megnyert pályázat semmissé nyilvánítását kérte.

Október 29-én a brit legfelsőbb bíróság elutasította az Alstom azon keresetét, amelyben annak a pályázatnak a felfüggesztését kérte, amelynek eredményeként az Eurostar bejelentette: a Siemens AG szállíthat tíz vasúti szerelvényt 600 millió euró értékben.

Eddig kizárólag az Alstom szállíthatott szuperexpresszeket az Eurostarban 55 százalékos részesedéssel rendelkező francia állami vasúttársaságnak, az SNCF-nek.

Patrick Kron, az Alstom elnök-vezérigazgatója már november 4-én jelezte, hogy addig kívánják folytatni a pereskedés, amíg el nem érik a pályázat megsemmisítését.

A csütörtökön kiadott közlemény szerint az újabb keresetet már be is nyújtották a londoni legfelsőbb bíróságon, ahol szerdán tartották az ügyben az első meghallgatást. Ezen a bíróság meghatározta az eljárás menetét és 2011 októberére jelölte ki a per időpontját, valamint arra kötelezte az Eurostart, hogy mutassa be azokat az értékeléseket, amelyek átadását megtagadta a gyorsított eljárásban.

A francia kormány és az Alstom korábban több fórumon is tiltakozott amiatt, hogy szerintük a Siemens által kínált szerelvények nem felelnek meg a Csalagútban érvényes szigorú biztonsági követelményeknek. Kifogásuk szerint a pályázaton nem lehetett volna elfogadni a Siemens által fejlesztett, osztott hajtású szerelvényeket.

Peter Löscher, a Siemens elnöke csütörtöki müncheni sajtótájékoztatóján úgy reagált a per hírére, hogy "nagyon jól alszik éjszaka". "Átlátható pályázaton nyertük el a megrendelést és ez nagyon nagy öröm számunkra" - hangsúlyozta a német vállalat vezetője.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×