eur:
401.32
usd:
365.88
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

Perel a leváltott polgármester

Bírósági úton támadja meg az államfő döntését Jurij Luzskov, a kedden Dmitrij Medvegyev rendeletével leváltott moszkvai polgármester - közölte szerdán Moszkvában az Interfax hírügynökséggel Joszip Kobzon népszerű énekes, a moszkvai duma képviselője, Luzskov személyes jó barátja.

Kobzon kijelentette: Luzskov semmiképpen nem távozik Oroszországból, még ha fokozódik is a rá nehezedő nyomás, vagy akár ha büntetőeljárást indítanak ellene.

Az énekes eddig az egyetlen, aki kiállt Luzskov mellett, és állást foglalt az elnöki döntés megindoklása mellett. Medvegyev arra hivatkozott, hogy elvesztette a polgármester iránti bizalmát. Kobzon kijelentette: figyelmeztették az Egységes Oroszország Párt frakciójában, hogy ne nagyon nyilatkozzon az ügyben, de ő "szabad ember egy szabad államban".

Natalja Tyimakova, az elnök sajtótitkára szerdán elmondta: az államfő a rendelet aláírásakor még nem olvasta Luzskov hozzá intézett levelét. A hétfőn kelt levél kedden jelent meg a The New Times című ellenzéki lap honlapján. Luzskov azt írta: nem lehet őt rábírni a lemondásra. Így csak két megoldás van: "kellően súlyos indok alapján történő felmentés, vagy nyilvános elhatárolódás azoktól, akik Önnek ezt a rossz szolgálatot tették".

A fővárosi önkormányzat szerdán a polgármester leváltása nyomán lemondott, és a vonatkozó jogszabály alapján ügyvezetőként folytatja munkáját - tudta meg az Interfax hírügynökség.

Luzskov neve kedden eltűnt a kormányzó Egységes Oroszország Párt honlapjáról, ahol a legfelső tanács társelnökeként és a tanács irodájának tagjaként szerepelt. Leváltása után kedden egy szeptember 26-i keltezésű levélben közölte, hogy kilép, mert nem kapott támogatást az ellene folytatott "alaptalan kampány" idején. Ezzel megfigyelők szerint kínos helyzettől kímélte meg a pártot, mivel az elnöki bizalom elvesztése után nem tarthatta volna meg vezető tisztségeit, de alapító tagként kizárni sem lett volna egyszerű.

Luzskovnak volt polgármesterként régen érvényes moszkvai jogszabályok szerint élete végéig jár biztosítás, testőrség, különleges kormányzati kommunikációs kapcsolat és az állami dácsa, sőt még a repülőtéri VIP-várók költségeinek fedezése is, halála után a családtagok az öregségi alapnyugdíj ötszörösét kapják.

A közvélemény tolmácsolását szolgáló, az államfő által létrehozott Társadalmi Kamara tíz javaslatot tesz az új polgármesternek Moszkva képének javítására, s főleg a Kreml mellett tervezett építkezés leállítását és a Luzskov barátjaként ismert Zurab Cereteli szobrász Nagy Péter emlékművének lebontását javasolja - közölte Marat Gelman kamarai tag, a legtekintélyesebb moszkvai galériatulajdonos.

Borisz Nyemcov, az ellenzéki Szolidaritás mozgalom vezetője elmondta: újabb - negyedik - beadványban kérik a nyomozó hatóságokat, a moszkvai vezetés tevékenységének korrupciós szempontból való vizsgálatára.

Szergej Udalcov, a Baloldali Front szervezet vezetője közölte: az ellenzék az ügyészségtől kérte a moszkvai építkezések törvényességi vizsgálatát, és jogsértés esetén az adott építkezés leállítását.

Luzskovot sok bírálat érte a moszkvai közlekedési gondok miatt, s kedden, mintegy búcsúzóul bedugult az egész város.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 6. 20:46
2024. október 6. 20:16
×
×
×
×