eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Megugrott az illegális drogfogyasztás tavaly az Egyesült Államokban

A tiltott drogok fogyasztásának aránya tavaly emelkedett a legmagasabbra az elmúlt évtizedben az Egyesült Államokban, elsősorban a marihuána, az ecstasy és a metamfetamin használatának megugrása miatt - vált ismertté egy szerdán közzétett amerikai kormányzati jelentésből.

Gil Kerlikowske, a kábítószerek ellenőrzésével foglalkozó amerikai hivatal (Office of National Drug Control Policy, ONDCP) igazgatója szerint a droghasználat 9 százalékos emelkedése kiábrándító.

Az igazgató úgy véli, a marihuána gyógyszerként való beállítása teljesen rossz üzenetet küldött a fiataloknak.

A kábítószerekkel való visszaéléseket figyelő szolgálat (Substance Abuse and Mental Health Services Administration, SAMHSA) éves jelentéséből kiderül, hogy továbbra is a marihuána maradt a leggyakrabban használt drog, alkalmazásának gyakorisága tavaly 8 százalékkal emelkedett.

Mike Meno, a marihuána legalizálásáért küzdő Marijuana Policy Project szóvivője úgy véli, a felmérés eredménye inkább azt igazolja, hogy a kormány marihuána-ellenes háborúja sikertelen maradt több évtizede tartó erőfeszítései és a letartóztatások ellenére. Mint hozzátette, ideje megállítani az eddigi "játékot" és olyan törvényeket foganatosítani, melyek ugyanúgy adóztatják és szabályozzák a marihuánát, mint "az ártalmasabb, ám legális drogokat, mint az alkohol és a cigaretta".

2009-ben a 12 év feletti amerikaiak 8,7 százaléka (21,8 millió ember) használt illegális kábítószert a jelentés szerint. Ez a legmagasabb arány 2002, a felmérések kezdete óta, az eddigi legnagyobb arányt 2006-ban regisztrálták, akkor 20 millió ember volt érintett.

Címlapról ajánljuk
Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.

Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

A szenzor a könnyen megoldható beültetést követően folyamatosan adatokat szolgáltat arról, hogy pontosan mennyi glükóz van a szervezetben. Kis János Tibor diabetológus szakorvos az InfoRádióban elmondta: az ujjbegyes méréssel szemben az okostelefonnal összekapcsolható szenzor 1–5 percenként mér, és naponta 288–1440 eredményt mutat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×