eur:
388.56
usd:
361.17
bux:
0
2024. május 7. kedd Gizella

Steinbach új konzervatív párt alapítását emlegeti

A német kitelepítettek szövetségének (BdV) elnöke lehetségesnek tartja a CDU mellett egy új konzervatív párt létrehozását Németországban.

A Welt am Sonntag című vasárnapi hetilapnak adott interjúban Erika Steinbach kifejtette: ha akadna valaki, akinek "van kisugárzása és karizmája, és belevágna egy új, valóban konzervatív párt alapításába", akkor az általa létrehozott erő "játszva átléphetné az 5 százalékos küszöböt" a parlamenti választásokon.

Arra a kérdésre, vajon csatlakozna-e egy ilyen új párthoz, leszögezte: ő a Német Kereszténydemokrata Uniónak (CDU) a tagja. Ebben a minőségében pedig arról igyekszik meggyőzni a többi párttagot, hogy nem volna helytelen dolog egy irányváltás a CDU-n belül.

A 67 éves Steinbach csütörtökön bejelentette, hogy a novemberi pártkongresszuson nem kívánja ismét jelöltetni magát a CDU országos vezetőségébe, amelynek évtizedek óta a tagja. Egy nappal korábban botrányt okozott a CDU/CSU alsóházi frakciójának zárt ülésén, amikor védelmébe vett két BdV-funkcionáriust. Utóbbiak azt állították, hogy a II. világháborúhoz vezető első lépést Lengyelország tette meg, hiszen már fél évvel a Wehrmacht 1939. szeptember 1-jei támadása előtt mozgósítást rendelt el.

A két BdV-tisztségviselőt bíráló Bernd Neumann kulturális államminiszterrel vitába szállva Steinbach kijelentette: "Sajnos, én sem tudok változtatni azon, hogy Lengyelország már 1939 márciusában mozgósított". Az ezt követő felzúdulás hatására bejelentette, hogy lemond a CDU vezetőségében viselt tagságáról. Döntését azzal indokolta, hogy igazi konzervatívként egyre inkább magára maradt a CDU-n belül, szerepköre pedig "alibi funkciókra" korlátozódott.

A Welt am Sonntagnak adott interjúban a szemére veti a CDU-nak, hogy az a Sarrazin-vitában egy követ fújt a baloldali pártokkal: nekiesett a Bundesbank elnökségi tagjának, holott az éppen annak a témának, a bevándorlók integrációjának az árnyoldalait feszegette, amely mindig is vezérmotívum volt a kereszténydemokraták körében.

"Egy demokráciában nem létezhet gondolkodási és megvitatási tilalom. Elgondolkodtatónak tartom, hogy újabban már azt is támadják, aki egyszerű tényeket sorol fel" - mondta Steinbach. Szerinte a német politikai osztályon belül összességében olyan légkör uralkodik, amelynek "látens cenzúra" a következménye, mások mellett saját pártjában, a CDU-ban is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 7. 07:24
×
×
×
×