eur:
389.08
usd:
361.45
bux:
68090.43
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Kisebbségi kormány alakul Ausztráliában két független képviselő támogatásával

isebbségi kormány alakulhat Ausztráliában Julia Gillard eddigi munkáspárti miniszterelnökkel az élén, miután két független képviselő úgy döntött, hogy támogatni fogja kabinetjét.

A független képviselők közül kettő, Tony Windsor és Robb Oakeshott kedden bejelentette, hogy támogatni fogja a Gillard vezette kormányt, amely így 76 fővel szűk többségre támaszkodhat a 150 tagú képviselőházban, nincs szükség újabb választási fordulóra, s Gillard egy második hároméves időszakra is kormányt alakíthat.

Az augusztus 21-én tartott parlamenti választásokon - hetven év óta először - a két nagy politikai tömörülés, a Julia Gillard vezette Munkáspárt, illetve a Tony Abbot vezette konzervatív-liberális koalíció sem szerezte meg a kormányalakításhoz szükséges 76 mandátumot. Abbott koalíciója 73 helyet szerzett, és melléjük is állt egy független képviselő, Bob Katter.

A 48 éves Gillard júniusban váltotta fel Kevin Ruddot a Munkáspárt élén és így automatikusan a miniszterelnöki poszton is, miután az utóbbi elvesztette párton belüli támogatásának jelentős részét, és a párt népszerűsége április óta zuhanórepülésben csökkent.

Újabb hivatali ideje alatt az eddigi kormányfő - az ország első női miniszterelnöke - tovább viheti azokat a terveit, hogy 30 százalékos adót vet ki a vasérc- és szénbányászat profitjaira, s Ausztrália legnagyobb környezetszennyezőivel fizettet a széngázkibocsátásért.

A parlamentben tartott sajtóértekezletén Julia Gillard azt hangoztatta, hogy pártja stabil, hatékony és biztonságos kormányzásra törekszik a következő három évben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×