eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Megszorítások francia módra

Évente 300 millió euróval csökkenti a költségvetési megtakarítások keretében a szociális támogatásokra fordított összegeket a francia kormány. Az elvonások elsősorban a lakhatási támogatást és a támogatott munkahelyeket, valamint a háztartási munkák utáni adó- és járulékkedvezményeket érintik - jelentette be Francois Baroin költségvetési miniszter.

"A GDP-arányos államháztartási hiányt az idei nyolcról jövőre hat százalékra csökkentjük. Ezért 2010 és 2011 között 40 milliárd eurót kell találnunk - hangsúlyozta a Les Échos című gazdasági lapnak adott interjúban a tárcavezető. Ebből 300 millió eurót a szociális támogatásoktól vonnak el.

Ennek részeként csökkenti a munkahelyek megtartására fordított támogatásait a kormányzat. A jelenleg 9,5 százalékos munkanélküliség mellett Baroin jövőre a jelenlegi 400 ezerről 380 ezerre csökkenti az államilag támogatott munkahelyeket, s az azokért járó fizetéseknek is az eddigi kilencven helyett csak nyolcvan százalékához járul majd hozzá a kormány.

A diákoknak járó lakhatási támogatás szabályozása is változik: azoknak a diákoknak nem jár többet a juttatás, akiknek a szülei adókedvezményt kapnak a gyermek eltartása után a családi adórendszeren belül. A családnak választania kell, hogy melyik kedvezményt veszi igénybe.

A háztartási munkák után jelenleg járó adókedvezményeknek pedig az eltörlését tervezi a kormány. Azok, akik eddig valós fizetéssel bejelentették a háztartási alkalmazottakat, 15 százalékpontos kedvezményt kaptak minden szociális járulékra, ez a lehetőség azonban mostantól megszűnik.

A fogyatékosoknak járó juttatások pedig a beígértnél lassabb ütemben fognak növekedni: a 25 százalékos növekedést nem öt, hanem hat év alatt kívánja megvalósítani a kormány.

A miniszter azt is jelezte, hogy a társadalombiztosításnak jövőre 2,2 milliárd eurót kell megtakarítania, amelynek érdekében a betegektől az eddigieknél jelentősebb anyagi hozzájárulást vár el az állam. Ennek részleteit a későbbiekben hozza nyilvánosságra a kormány.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×