eur:
398.71
usd:
360.35
bux:
74372.71
2024. október 2. szerda Petra

Személyes találkozóra hívta az izraeli kormányfő a palesztin elnököt

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerdán személyes találkozóra hívta a Palesztin Hatóság elnökét, Mahmúd Abbászt Jeruzsálembe. Közben az is kiderült, hogy Netanjahu megbízottja titkos tárgyalásokat folytatott Ahmet Davutoglu török külügyminiszterrel.

"Jeruzsálembe hívom Abu Mázent (Mahmúd Abbászt), és én is kész vagyok Ramallahba (a Palesztin Hatóság székhelye) utazni"" - mondta az izraeli kormányfő újságírók előtt. Netanjahu azután invitálta beszélgetésre Abbászt, hogy találkozott a palesztin-izraeli közvetett tárgyalásokért felelős George Mitchell amerikai különmegbízottal. Mitchell csütörtökön a palesztin elnökkel folytat megbeszélést.

Az izraeli és a palesztin fél május eleje óta folytat "közvetett" tárgyalásokat, a közvetlen tárgyalásokat a 2008. végi gázai övezeti izraeli offenzíva után befagyasztották.

"Remélem és bízom benne, hogy a Barack Obama amerikai elnökkel folytatandó jövő heti megbeszéléseim nagy részét az Izrael és a palesztinok közötti közvetlen tárgyalások haladéktalan újrakezdésének szenteljük" - tette hozzá Benjámin Netanjahu.

Titkos megbeszélés

Netanjahu megbízottja szerdán titkos tárgyalásokat folytatott Ahmet Davutoglu török külügyminiszterrel - jelentette az izraeli és a török média.

A megbízott, Benjámin Ben-Eliézer ipar, kereskedelmi és munkaügyi miniszter Brüsszelben találkozott a török külügyek irányítójával - tudta meg az NTV török televízió, míg a Kettes Csatorna izraeli televízió úgy tudja, hogy a találkozó Zürichben volt.

A találkozó enyhülést jelenthet a két ország kapcsolataiban, amelyek a gázai segélyflottilla elleni, kilenc török állampolgár életét követelő izraeli támadás után váltak feszültté.

Benjámin Netanhaju hivatala közleményben tudatta: "Ben Eliézer tájékoztatta a miniszterelnököt a török félnek egy nem hivatalos találkozó megtartására vonatkozó javaslatáról. A kormányfő közölte: egy ilyen találkozónak nincs akadálya, miután az elmúlt hetekben több kezdeményezés történt a Törökországgal való érintkezésre".

Izrael, amely a fegyvercsempészés megakadályozása miatt szigorúan őrzi a Gázai övezet határait, védelmébe vette az önkéntes segélyflottilla elleni katonai akciót. A flottilla-ügy miatt tovább romlott a két egykori szövetséges közötti viszony. Ankara hazarendelte izraeli nagykövetét és lemondott három közös hadgyakorlatot.

Címlapról ajánljuk
Az Izrael elleni rakétatámadást már befejeztük, de... - Irán Európának üzent

"Az Izrael elleni rakétatámadást már befejeztük, de..." - Irán Európának üzent

Telefonon konzultált több európai hivatali kollégájával Abbász Aragcsi iráni külügyminiszter közvetlenül azután, hogy országa kedd este több száz rakétával támadta Izraelt - jelentette szerdán az iráni állami média. Izrael és Irán is fenyegetőzik azzal, hogy majd visszalő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
A nagyszabású iráni csapás után folytatódik Izrael libanoni hadművelete, rendkívüli ülést tart az ENSZ BT – Híreink a közel-keleti konfliktusról szerdán

A nagyszabású iráni csapás után folytatódik Izrael libanoni hadművelete, rendkívüli ülést tart az ENSZ BT – Híreink a közel-keleti konfliktusról szerdán

Kedden Irán mintegy 180 ballisztikus rakétát lőtt ki Izraelre, miután a zsidó állam pénteken végzett az Irán-barát Hezbollah terrorszervezet vezérével, Hasszán Naszrallahhal. A csapásról szóló utasítást maga Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb politikai és vallási vezetője adta. Izrael válaszcsapást ígért. Kedd este az izraeli Jaffában terrortámadás történt, amelyben hét izraeli életét vesztette, egy női katona súlyosan megsérült.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×