eur:
389.29
usd:
362.2
bux:
67966.81
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Madrid örömmel segít a szocialista Kubának

Spanyolország az Európai Unió soros elnökeként azon fog munkálkodni, hogy az unió és Kuba kapcsolatai a mostaninál magasabb szintre emelkedjenek - jelentette ki Havannában Miguel Ángel Moratinos spanyol külügyminiszter.

Kubai kollégája, Bruno Rodríguez kettejük találkozóján viszont azt kérte, hogy az EU ne avatkozzon be a szigetország belügyeibe. A külügyminiszter kifejtette: a kubai-EU kapcsolatok átfogó rendezésének folyamata mindaddig nem haladhat előre, míg az európai szervezet nem számolja fel azt a közös állásfoglalását, amelyet több mint tíz éve alakított ki Havannával szemben.

Spanyolország a jövő év első hat hónapjában fogja ellátni az EU soros elnöki tisztét.

A havannai kormány szeretné elérni: a hozzá legközelebb álló európai ország, Spanyolország vegye rá a 26 másik EU-tagállamot arra, hogy szüntessék meg azt a - kubai vélemény szerint elavult és igazságtalan - közös uniós állásfoglalást, amelyet 1996-ban hoztak Kubával kapcsolatban. Ennek értelmében az EU az emberi jogok kubai helyzetének tiszteletben tartásához köti a szigetországgal való együttműködést.

Spanyolország már korábban is szószólója volt annak, hogy újítsák fel az EU és Kuba együttműködését, amelyet az európai szervezet azt követően függesztett fel, hogy 2003-ban szigetországban 75 ellenzékit tartóztattak le, és közülük ötvennégyet börtönbe vetettek.

A spanyol külügyminiszterrel majd három órán át tárgyalt Raúl Castro kubai elnök, aki kifejtette vendégének: továbbra is a szigetország gazdaságának a fellendítését és a reformok folytatását tekinti feladatának.

Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×