eur:
399.27
usd:
363.79
bux:
74175.47
2024. október 8. kedd Koppány

Újabb brit katonákat küldenek Afganisztánba

Ötszáz fővel növeli az Afganisztánban küzdő brit csapatok létszámát Nagy-Britannia - jelentette be a parlamentben Gordon Brown miniszterelnök. A csapaterősítést azonban feltételekhez köti a kormányfő.

A nyári szünet után összeülő parlament ülésén Gordon Brown miniszterelnök megemlékezett arról, hogy július óta 37 fiatal brit katona vesztette életét Afganisztánban, és felolvasta mindegyik nevét, rangját, valamint azt, hogy melyik csapattesthez tartoztak. Az afganisztáni brit erők eddig összesen 84 katonát veszítettek 2009-ben, ami jelzi, mennyire nehéz átütő sikert aratni a tálibok felett. Immár kilenc éve tart az ellenük megkezdett háború, de még mindig ütőképesek, uralmuk alatt tartják az ország nagy részét.

A brit kormányfő bejelentette, hogy a hadvezetés 500 főnyi erősítést küld Afganisztánba, 9500-re emeli a brit kontingens létszámát, de csak bizonyos feltételek mellett. Az első, hogy más NATO-tagországok is hajtsanak végre csapaterősítést, a második, hogy az afgán hadsereg vállaljon az eddiginél nagyobb részt a hadműveletekben, a harmadik pedig az, hogy a brit erők kapjanak korszerűbb felszerelést. Komoly és elkeserítő emberveszteségeik egyik oka ugyanis, hogy a terepjáró dzsipjeik páncélozása nem nyújt kellő védelmet.

Az ellenzéki Konzervatív Párt vezére, David Cameron egyetért a csapatbővítés tervével, a liberális pártvezető, Nick Clegg azonban feltette a kérdést Gordon Brown bejelentése után, hogy miért hoz Nagy-Britannia újabb áldozatokat egy olyan afganisztáni kormány érdekében, amely választási szavazatmanipulációkkal volt vádolható. Két hónapja volt ugyanis az afgán parlamenti választás és még mindig nem hirdették ki a végeredményét.

Mintha csak erre a kérdésre válaszolt volna Hillary Clinton amerikai külügyminiszter, aki szerdán arról beszélt, hogy a NATO-erők nem az afganisztáni kormányért, hanem Afganisztán demokratikus rendjének kiteljesítéséért harcolnak. Barack Obama elnök a hadvezetéssel szintén csapatbővítésről tárgyalt.

Az Afganisztánban küzdő NATO-csapatok főparancsnoka, Stanley McChrystal tábornok, 40 ezer fős erősítést kért. Ehhez képest nem tűnik soknak, hogy Nagy-Britannia további ötszáz katonát küld az afgán hadszíntérre, míg az kétségtelen, hogy a súlyos veszteségeket lehangoltan fogadja a brit közvélemény, amely egyre kilátástalanabbnak látja az afganisztáni háborút.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Újabb szociális támogatás ígéretével igyekszik szavazókat megszólítani Harris

Újabb szociális támogatás ígéretével igyekszik szavazókat megszólítani Harris

A demokrata elnökjelölt, Kamala Harris újabb javaslatot tett az egészségügyi ellátás kiterjesztésére, ezúttal az otthoni idősgondozás területén. Az alelnök a "gondozási gazdaság" fellendítését és az egészségügyi költségek csökkentését célzó erőfeszítései részeként ismertette tervét az ABC "The View" című műsorában adott interjújában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×