eur:
389.01
usd:
359.45
bux:
66263.18
2024. február 24. szombat Szökőnap

Németország az elemzők szerint túl van a válságon

A vezető német gazdaságkutató intézetek szerint Németország gyorsabban jutott túl a válságon, mint várták. Erre utal ma közzétett közös tanulmányuk, amely abból indul ki, hogy a jövő évben a fejlődés üteme legalább 1,2 tized százalékos lesz.

Tavasszal még a gazdaság további visszaeséséből indultak ki a szakértök és úgy vélték, a válság hatására mínusz fél százalékos zsugorodással kell számolni 2010-ben.

A termelés jelenlegi helyzetől valamint a munkaerőpiac állásából kiindulva a gazdaságkutató intézetek közösen készített előrejelzése szerint jövőre a konjunktúra üteme eléri az 1,2 százalékot.

A német gazdaság húzóága, a kivitel is lassú fellendülésnek indult, noha a világgazdaság általános helyzete még nem teszi lehetővé az ország exportkapacitásának teljes kihasználását.

A fejlődés üteme azonban nem lesz országosan egységes, mert a keleti tartományokban a konjunktúra csak lassabban élénkül, ami részben a munkanélküliség magasabb arányára, részben pedig az export terén mutatkozó még ma

Is érezhető szintkülönbségre vezethető vissza. Ennek ellenére a kormány is prognózisának felfelé kerekítésére készül, mert a szakminisztériumok is úgy vélik, hogy a német gazdaság túljutott a válság mélypontján. Azonban mind a független kutatóintézetek, mind pedig a kormány szakértői egyetértenek abban, hogy a krízisből fakadó súlyos költségvetési problémák tartós megoldása még évekig is eltarthat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.26. hétfő, 18:00
Csizmadia Ervin
a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×