eur:
399.27
usd:
363.79
bux:
74175.47
2024. október 8. kedd Koppány

Macedónia startra készen az unió felé

Az Európai Bizottság azt javasolja, hogy induljanak meg az uniós csatlakozási tárgyalások Macedóniával. A testület a szokásos nyári bővítési jelentésében azt írja, hogy Horvátország jövőre lezárhatja a tárgyalásokat, és a legtöbb nyugat-balkáni ország vízummentes¬séget kaphat az EU-ba.

Az Európai Unió elkötelezett a Nyugat-Balkán és Törökország európai jövője mellett --- mondta a bővítési jelentést bemutatva az Európai Bizottság bővítési biztosa. A finn Olli Rehn elmondta, Macedónia négy évnyi tagjelölti státusz után előreléphet.

"Úgy döntöttünk, hogy meg lehet nyitni a csatlakozási tárgyalásokat Macedóniával. A balkáni ország meggyőző lépéseket tett, és kinyilvánította egyértelmű akaratát a kulcsfontosságú reformok végrehajtására. A Bizottság úgy látja, hogy Macedónia teljesíti a csatlakozás alapját jelentő koppenhágai kritériumokat" - fogalmazott Olli Rehn.

A bizottság üdvözli, hogy a közeljövőben politikai megállapodás született Szlovénia és Horvátország között az évek óta húzódó határrendezés ügyében. A korábbi jelentések arról szóltak, hogy már idén lezárulnak a horvát csatlakozási tárgyalások, ami 2010-es csatlakozást feltételez. Ez később úgy tűnt, hogy évekre elhúzódik, de most jobb a helyzet horvát szempontból - mondta Olli Rehn.

Hozzátette: Horvátország célegyenesbe került, négyéves intenzív csatlakozási tárgyalások után. Zágrábnak ugyanakkor fel kell gyorsítania és intenzívvé kell tennie a reformjait, főként az igazságszolgáltatás átalakítását. Emellett a korrupció és a szervezett bűnözés terén kellenek drasztikus változások, mielőtt lezárulnak a tárgyalások.

Olli Rehn nem beszélt sem Macedónia, sem Horvátország csatlakozásának várható időpontjáról. Kulcskérdés még Törökország. Ankarának ugyanis eddig csak lebegtette az EU a majdani csatlakozás lehetőségét. Most sincs ez másképp.

Olli Rehn bővítési biztos annyit mondott, hogy a török politikai reformtörekvések láthatóan megújultak. Szerbiában is pozitív fordulatot lát a bizottság. Brüsszel így várhatóan visszatér a stabilizációs és társulási megállapodáshoz Belgráddal. Albánia és Montenegró csatlakozási kérelmét pedig úgy értékeli az EU, hogy úgy tűnik, töretlen az unió vonzereje.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Újabb szociális támogatás ígéretével igyekszik szavazókat megszólítani Harris

Újabb szociális támogatás ígéretével igyekszik szavazókat megszólítani Harris

A demokrata elnökjelölt, Kamala Harris újabb javaslatot tett az egészségügyi ellátás kiterjesztésére, ezúttal az otthoni idősgondozás területén. Az alelnök a "gondozási gazdaság" fellendítését és az egészségügyi költségek csökkentését célzó erőfeszítései részeként ismertette tervét az ABC "The View" című műsorában adott interjújában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×