INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

A brit egészségügyben nem lehet megoldás a létszámleépítés

Infostart / InfoRádió
A brit egészségügynek is finanszírozási problémát okoz a drága orvosságok és gyógyeljárások bevezetése, a népesség elöregedése. Egy munkaszervezési konzultációs cég felkérésre készített tanulmánya megoldásként az állami egészségügyi szolgáltatásban öt év alatt végrehajtandó, tíz százalékos létszámcsökkentést javasolt, de a minisztérium elvetette ezt a költség megtakarítási elképzelést.

A McKinsey és Társa munkaszervezési konzultációs iroda szakértői vizsgálták meg a brit állami egészségügyi szolgáltatás helyzetét, tervezetük az adminisztrációs és klinikai munkakörökre egyaránt kiterjedő, tíz százalékos létszámcsökkentést javasolt, ami öt év alatt 137 ezer alkalmazott fokozatos leépítését jelentette volna.

Felvételi stopot és kényszernyugdíjazásokat is magában foglal a tervezet, amelynek a megvalósításával, forintra átszámítva, 540 milliárdos megtakarítást lehetett volna elérni.

A brit egészségügyi minisztérium nem fogadta el a létszámcsökkentést javasló szakjelentést, és indoklásában hangsúlyozza, hogy bizonyos területeken, például a szülészetben és a betegellátásban éppenséggel a munkaerő létszámának növelésre lenne szükség. A minisztérium elérte, hogy a brit kormány 2011-ig évente öt százalékkal növelje az egészségügy költségkeretét. Hogy mi lesz 2011 után, az más kérdés. Attól is függ, mennyire tudja leküzdeni Anglia a gazdasági visszaesést.

A brit egészségügyben létszámleépítés helyett inkább a munkahatékonyság növelése útján lehetne megtakarítást elérni - hangoztatja a McKinsey-tanulmányt elutasító indoklás. Az ellenzék közben azt állítja, hogy a minisztérium jobban tette volna, ha nem költ nagy összeget olyan tanulmányok megrendelésére, amelyek eleve, szinte automatikusan, leépítésekben keresik a megoldás kulcsát.

Gordon Brown szocialista kormányának választói támogatottsága jelenleg elmarad az ellenzéké mögött, tehát nem engedhette meg magának, hogy az állami egészségügyi szolgálatban nagyarányú létszámcsökkentést hajtson végre, de nem biztos, hogy mindenestől szemétkosárba dobta a McKinsey jelentés anyagát.


A címlapról ajánljuk