eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Az euró bevezetése elriasztotta a külföldi turistákat Szlovákiából

"Rosszkor vezettük be az eurót", mondják a szlovák idegenforgalom és a kiskereskedelem szereplői, az erős euró ugyanis elriasztotta a cseh, a lengyel, a magyar és az orosz turistákat, írta az Új Szó című szlovákiai magyar napilap.

A kiskereskedelemben az első félévben 10-12 százalékos volt a visszaesés, a síközpontok pedig a téli szezon után 20-30 százalékos forgalomcsökkenésről számoltak be.

Nem jobb a helyzet most sem: a Szlovák Idegenforgalmi Ügynökség munkatársa a májusban beindult kempingszezon eddig látványos zuhanást tapasztalt, több létesítményükben is 30-40 százalékos a visszaesés. A bajmóci vár alatti kempingben 40-50 százalékkal kisebb a forgalom, magyarok alig vannak, de kevesebb a cseh is; jószerével csak a németek és a hollandok maradtak meg vendégként.

A Magas-Tátrában a szállodák 30-40 százalékos telítettséggel működnek. Még a hazai turisták is elmaradtak, az erős eurót kihasználva inkább a lengyel tengerpartra és a Balatonhoz utaztak.

Címlapról ajánljuk
Durva csapadékcsúcsok, szélsőséges időjárás: mielőbbi óvintézkedéseket sürgetnek

Durva csapadékcsúcsok, szélsőséges időjárás: mielőbbi óvintézkedéseket sürgetnek

Egy frissen végzett kutatás szerint a válaszadók 37 százaléka a csatornázás segítségével egyszerűen megszabadulna az értékes esővíztől. Minden második városlakó pedig a betonfelületek csökkentését, illetve a víz tárolását, szikkasztását és hasznosítását tartja jó megoldásnak – mondta az InfoRádióban Feitel Balazs, az Ipsos Zrt. ügyvezető igazgatója.

Moszkva: a Steadfast Defender a hidegháborús gondolkodásmódhoz való végleges visszatérés

Moszkva szerint a hadgyakorlat annak bizonyítéka, hogy a NATO egy Oroszországgal szembeni esetleges fegyveres konfliktusra készül.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×