eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Zárva maradt az Európai Bizottság központi épülete

Kedden is zárva maradt az Európai Bizottság brüsszeli központi épülete a hétfői tűz miatt, így az unió legfőbb végrehajtó testülete - az EU-biztosok és az őket segítő mintegy kétezer ember - más épületekben folytatja átmenetileg a munkát.

Ezt "lóhalálában" kellett megszervezni, hogy a rendkívüli helyzet minél kevésbé nyomja rá a bélyegét az EU működésére, ne törjön meg a folyamatosság. A Berlaymont épületből hétfőn 13 órakor kellett mindenkinek távoznia a tűzriadó miatt. Jól tette, aki legfontosabb személyes tárgyait gyorsan összeszedte, érzékelvén, hogy ez nem "próbariadó", és nem térhet vissza íróasztalához rövid utcai téblábolás után.

Kedden a Berlaymont teljes személyzetének különböző EU-épületekben kellett alkalmi elhelyezést biztosítani, telefonnal, számítógéppel, internettel. Az újságírók számára a szokásos déli bizottsági sajtótájékoztató helyszínét a Breydel épületbe tették át, ami nem esik messze a Berlaymonttól.

A tűzben, amely négy órán át tartott, senki nem sérült meg, az anyagi károk felmérése folyamatban van. A tűz keletkezésének oka továbbra sem egyértelmű, de leginkább az a feltételezés tartja magát, hogy elektromos rövidzárlat történhetett, és kábelkötegek lobbantak először lángra, valószínűleg az egyik pinceszinten, majd a csöveken a tűz felhatolt egészen a 13. emeletig, ahol José Manuel Barroso bizottsági elnök és a biztosok irodái is találhatók. A tűzre akkor lettek figyelmesek, amikor füst áramlott ki az épület tetején.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×