eur:
387
usd:
356.26
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Nincs pénz, nem kap új egyenruhát az orosz hadsereg

Az orosz hadsereg megválna a szovjet időket idéző egyenruhától, de mivel nincs elég pénz a cserére, jegelték az elképzelést. Oroszország vezető divattervezőjének így most egy ideig várnia kell, míg kreációi feltűnnek a katonákon.

Annak ellenére, hogy Vlagyimir Putyin miniszterelnök is támogatta a tervet, mégsem kapnak új uniformist az orosz katonák, akik egy ideig még a szovjet idők egyenruháját kénytelenek viselni. A gazdasági válság olyan visszaesést okozott Oroszországban, hogy a hadsereg másra akarja költeni az egyenruhacserére szánt pénzt.

Az egyik vezető politikus például azt mondta: a mostani egyenruhában is meg lehet különböztetni a katonákat a civilektől.

A Kreml nemrég jelentette be, hogy 100 milliárd dollárt akar elkölteni a hadsereg reformjára. Bár Medvegyev elnök érvelésében szerepelt az is, hogy további fenyegetést érzékelnek nyugatról, a nacionalisták nem tapsolnak az elképzelésnek. Annak részeként ugyanis leszerelnék a tiszti állomány egy jelentős részét, amivel megnövekedne a munkanélküliség.

A cári időkre emlékeztető egyenruhákat Valentyin Judaskin, vezető divattervező álmodta meg és Vlagyimir Putyin egykori elnök, most miniszterelnök is lelkesen támogatta a cserét. Jelentések szerint azonban most csak a májusi, győzelmi napi parádén résztvevő katonák kapnak új uniformist és a pénzt inkább másra költik.

Az ellentmondásos reform első áldozatai már meg is vannak. Egy előre be nem jelentett alkalmassági vizsga nyomán 50 tábornokot és sok más tisztet bocsátanak el - közölte néhány nappal ezelőtt az orosz védelmi minisztérium. A teszten a hivatalos végeredmény szerint a tisztek egyötöde bukott meg. A hatóság 130 ezerrel akarja csökkenteni az állomány létszámát, amely még így is egymillió főt számlálna. A 80-as években négy és fél millió fős volt a szovjet hadsereg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×