eur:
388.08
usd:
361.44
bux:
68954.3
2024. május 9. csütörtök Gergely

Akár büntethető is lehet Kepes András a nemzetközi jogász szerint

Egyelőre nem érkezett hivatalos értesítés a Magyar Külügyminisztériumhoz azzal kapcsolatban, hogy a bolíviai kormány panaszt emelne Kepes András ellen, mert elhallgatta a Rózsa Flores Eduardóval tavaly ősszel készített interjú részleteit. Az InfoRádió által megkérdezett nemzetközi jogász szerint a magyar újságíró nemzetközi jogi szempontból nem büntethető, azonban a magyar Btk. egyik passzusa akár felvetheti a büntethetőséget.

A bolíviai törvények értelmében azok a cselekmények, amelyek elkövetésével Rózsa Florest és csoportját vádolják, egyértelműen államellenes bűncselekmények - hangsúlyozta az InfoRádió által megkérdezett nemzetközi jogász.

Hoffmann Tamás hozzátette: nem teljesen világos, hogy a bolíviai hatóságok milyen eljárást terveznek Kepes András ellen, aki tavaly ősszel készített Rózsa Flores Eduardóval interjút, amelynek részleteit a bolíviai hatóság szerint jogtalanul hallgatta el az újságíró.

A nemzetközi jogász szerint a bolíviai kormány, amely jogi lépéseket tervez Kepes András ellen, az 1997-es terrorista robbantások elleni egyezményre hivatkozhat. A jogi szakértő ugyanakkor úgy véli, hogy az újságíró joggal állíthatná azt, hogy Rózsa Flores nem hozott a tudomására olyan információt, amelyből az derült volna ki, hogy terrormerényletre készül.

Hoffman Tamás hozzátette: a magyar büntetőtörvénykönyv is irányadó lehet. A Btk. 261. paragrafusa, amely definiálja a terrorcselekmény fogalmát, beleveszi a büntetendő cselekmények közé a más állam alkotmányos, társadalmi vagy gazdasági rendjének erőszakos megváltoztatását.

A szakértő szerint egyetlen lehetőség van, amely alapján felmerülhet Kepes András büntetőjogi felelőssége: hogy az újságíró tette esetleg pszichikai bűnsegédletnek minősül. Hozzátette: a magyar büntetőhatóságok is nyomozhatnak az ügyben, és kideríthetik, hogy történt-e bűncselekmény.

Hanganyag: Seres Gerda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A kínai elnök már az Oroszlános udvarban

Katonai ceremóniával fogadták Hszi Csin-pinget, a Kínai Népköztársaság elnökét és házastársát csütörtökön a budai Vár Oroszlános udvarában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Itt vannak a kormány legújabb bejelentései, Orbán Viktor is megszólal még ma

Itt vannak a kormány legújabb bejelentései, Orbán Viktor is megszólal még ma

10 óra 30 perces kezdettel hirdette meg a kormány e heti sajtótájékoztatóját, a Kormányinfóról a Portfolio élőben tudósít. A bejelentések jó részét délutánra tartogatja a kormány: ma 17.30-tól Orbán Viktor miniszterelnök és a Budapesten tartózkodó kínai elnök is bejelentést tesz - közölte Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a Kormányinfón. Ismertették viszont a CSOK Plusz friss igénybevételi számait, szó volt a Ferihegyre közlekedő vasút esetleges kínai közreműködéssel történő megépítéséről és az idei költségvetés módosításáról is. Elhangzott: a kormány prioritási listájának az élén van a családi adókedvezmény növelése is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×