eur:
395.71
usd:
372.13
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

Gazdasági kérdésekre koncentráltak az unió vezetői

Az Európai Unió megindult egy közös energiapolitika kialakítása felé és ebben nagy szerepe volt a magyar, illetve a francia javaslatoknak - mondta a magyar miniszterelnök, miután Brüsszelben véget ért az Európai Unió állam- és kormányfőinek találkozója.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök úgy fogalmazott: az energiapolitika a XXI. században stratégiai kérdés lesz, és ez nagy kihívás Európa számára.

A kormányfő szólt arról is, hogy a Fehéroroszországgal foglalkozó közös állásfoglalás minden tekintetben összhangban van a magyar állásponttal.

A tanácskozást követően az európai ügyekét felelős tárca nélküli miniszter az InfoRádiónak elmondta: szeretnék megteremteni az unió energiaellátásának függetlenségét, ugyanakkor az Oroszországhoz fűződő kapcsolat ezúttal nem került szóba.

Baráth Etele közölte: a részletes vitában átnézték a kis- és közepes vállalkozások megsegítését, a kutatásfejlesztést és a foglalkoztatás helyzetét, majd a lisszaboni programot vitatták meg.

Az Európai Unióban már nincsen olyan állam, melynek energiamérlege pozitív lenne, azaz nem szorulna rá a külföldi vásárlásra. Az energiaszektor további liberalizációja is szóba került, ez elsősorban a gázszolgáltatást érinthetné - mondta el Baráth Etele.

Gyurcsány Ferenc szerint az elmúlt év nagy vitákat hozó csúcsértekezletei után ez nyugodt tanácskozás volt. Bár voltak viták, azok során mindenki igyekezett, hogy ne sértse a többi résztvevőt - közölte a magyar miniszterelnök, majd hozzátette: "sikert akart mindenki, kompromisszumok árán is".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 06:52
×
×
×
×