eur:
389.07
usd:
363.59
bux:
68073.37
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Pexels.com

Ez a friss adat akár az amerikai kamatcsökkentés útjába is állhat

Az Egyesült Államokban a vártnál nagyobb mértékben gyorsult az infláció márciusban. Joe Biden árcsökkentésre szólította fel a kereskedelem szereplőit. Megszólalt Donald Trump is.

Az amerikai munkaügyi minisztérium statisztikai hivatala, a U.S. Bureau of Labor Statistics szerdán azt közölte, hogy az Egyesült Államokban a fogyasztóiár-emelkedés mértéke éves összevetésben 3,5 százalékra gyorsult márciusban a februári 3,2 százalék után. Az elemzők 3,4 százalékos adatot vártak márciusra.

Havi szinten a fogyasztói árindex az elemzők által várt 0,3 százalékot meghaladva 0,4 százalékkal nőtt február után márciusban is.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) által inkább követett, a kamat alakítása szempontjából különösen fontos élelmiszer- és energiaárak nélküli

maginfláció éves szinten az elemzők által várt 3,7 százalékot felülmúlva 3,8 százalék volt február után márciusban is.

Havi szinten a maginfláció az elemzői várakozásokban szereplő 0,3 százalékot meghaladva, az előző havival megegyezően 0,4 százalék volt márciusban is.

A Fed inflációs célja 2 százalék. Legutóbbi, március 20-án végződött kétnapos kamatdöntő ülésén a Fed a piaci várakozásoknak megfelelően ismét nem változtatott az 5,25-5,50 százalékos irányadó dollárkamat-tartományon. A 2022 márciusában 0,00-0,25 százalékról indított tíz egymást követő kamatemelés után tavaly júniusban tartott először szünetet a monetáris szigorításban, legutóbb júliusban emelte a kamatot, 25 bázisponttal, azóta pedig öt alkalommal nem változtatott az irányadó dollárkamat-tartományon.

A Fed következő kamatdöntése május 1-jén esedékes.

Az elemzők többsége arra számít, hogy a Fed júniusban kezdheti meg a kamatcsökkentést, ugyanakkor számos szakértő szerint a vártnál erősebb foglalkoztatási adatok és a várakozásokat meghaladó infláció miatt július előtt nem várható kamatvágás.

Az Amerikai Egyesült Államok elnöke a vártnál magasabb inflációs adatra reagáló szerdai közleményében felszólította az amerikai cégeket, a kereskedelem szereplőit, hogy csökkentsék áraikat az infláció letörésének érdekében.

Joe Biden szerint ugyan az áremelkedés üteme a 2022 közepén tapasztalt csúcspontjáról 60 százalékkal mérséklődött, de még így is túlságosan magas, különösen a lakhatás és az élelmiszerek ára.

Kifejtette, hogy a lakhatási költségek mérséklése érdekében van egy terve, amely 2 millió új otthon építéséről és felújításáról szól. Az elnök megígérte, hogy az infláció elleni küzdelem elsődleges gazdasági prioritása marad.

A korábbi elnök, Donald Trump újságírók előtt a friss adatot úgy kommentálta: Joe Biden elvesztette az ellenőrzést az infláció felett, és visszatért az áremelkedés magas szintje. A republikánusok nem hivatalos elnökjelöltje Georgia államban tartott kampányrendezvénye előtt a repülőtéren nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy Bidennek "fogalma sincs arról, hogy mit csinál, és az ország történetének legrosszabb elnöke".

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
A mesterséges intelligencia felveszi a harcot a banki csalásokkal

A mesterséges intelligencia felveszi a harcot a banki csalásokkal

A Visa két új mesterséges intelligencia alapú csalásmegelőző, kockázatcsökkentő megoldást jelentett be, melyek a csalások lehetőségét az azonnali, számlák közötti és az online fizetések esetében csökkentik a Visa hálózatán belüli és azon kívüli tranzakciók esetén is - közölte a társaság. A csalásokról és a fizetési trendekről is szó lesz a Portfolio június 11-ei Financial IT rendezvényén. Regisztráció itt!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×