eur:
388.97
usd:
361.23
bux:
68685.2
2024. május 7. kedd Gizella
Mátrai Károly, az MVM Group vezérigazgatója a Virtuózok V4+ új évadáról tartott sajtótájékoztatón a budapesti Hard Rock Hotelben 2023. december 11-én. December végén láthatják a nézők a Duna műsorán a Virtuózok V4+ új évadát, a győztesek gálakoncertjét pedig január 7-én a Zeneakadémia Nagytermében rendezik meg.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Elárulta az MVM vezérigazgatója, hogy mire költik a kötvényekért kapott 750 millió dollárt

750 millió dollár értékben bocsátott ki nemzetközi devizakötvény a hónap elején az MVM Zrt. A bevont forrást általános vállalatfinanszírozási célokra fordítják – mondta el az InfoRádió EnergiaVilág című műsorában Mátrai Károly vezérigazgató, hozzátéve, egyebek közt zöld átállást támogató beruházásokon, a hálózat átviteli kapacitásának bővítésén és új gázüzemű erőművi blokkok létesítésén dolgoznak jelenleg.

Ismét devizakötvényt bocsátott ki az MVM Zrt., a 750 millió dollárnyi, 7 év futamidejű forrást általános vállalatfinanszírozási célokra fordítja a társaság. Az MVM március 5-i kötvénykibocsátását kiemelt befektetői érdeklődés kísérte a nemzetközi tőkepiacon, ennek köszönhetően a kamat az előzetes várakozásokhoz képest kedvezőbb, 6,5 százalék lett, az euróban kifejezett kamat 4,856 százalék.

Az MVM először és a közvállalatok közül elsőként 2021 szeptemberében számolt be kötvénykibocsátásról. Az 55 milliárd forint névértékű aukciót a Magyar Nemzeti Bank által meghirdetett Növekedési kötvényprogram (NKP) keretében hirdették meg, az ajánlatok összértéke meghaladta a 67 milliárd forintot. 2021 novemberében bejelentették az első nemzetközi kötvénykibocsátásukat 500 millió euró értékben, több mint 2,6-szoros túljegyzés mellett. Történetük első zöld nemzetközi kötvénykibocsátásáról 2023 júniusában adtak hírt, a vállalat akkor 750 millió dollár forráshoz jutott.

"Figyelembe véve a piaci folyamatokat, ez egy nagy siker, és ami nagyon érdekes, hogy most már másodszorra dollárkötvénnyel jöttünk ki a piacra" – mondta az InfoRádióban Mátrai Károly, az MVM Csoport vezérigazgatója, és arról is beszélt, hogy a korábbi eurókötvények után azért váltottak dollárra, mert úgy vélik, hogy a dollárbefektetői kör jóval szélesebb, ezért jóval kedvezőbb feltételekkel lehet kibocsátani dollárkötvényt, mint eurót, de mint hozzátette, ez időről időre változik.

A vezérigazgató elmondta, hogy a befektetők között voltak hazaiak és külföldiek is, megjelentek a legnagyobb alapok, befektetési alapkezelők, vagyonkezelők, bankok, nyugdíjalapok.

Tulajdonosi garancia nélküli volt ez a mostani kibocsátás, mert mint Mátrai Károly fogalmazott, meg akarták mérni az MVM tőkepiaci érettségét, hogy a nagyvállalat a tulajdonostól függetlenül, a saját mérlegére, eszközrendszerére támaszkodva hogy boldogul a kötvénypiacon. Az eredményről pedig így vélekedett: "Már harmadik alkalommal került sor kötvénykibocsátásra, a piac visszaigazolta, hogy az MVM önmagában alkalmas arra, hogy kötvénnyel jelenjen meg a piacon, és a túljegyzés is azt mutatta – a 3,3-szeres túljegyzéssel mentek el a kötvényeink –, hogy van kereslet a tulajdonosi garancia nélküli kibocsátott kötvények iránt is."

A befolyó 750 millió dollárból a tervek szerint folytatják a hálózati beruházásokat, mert a megújuló energiaforrások miatt jelentősen bővítik a hálózatátviteli kapacitásaikat. "Általános vállalati finanszírozási célra vettük igénybe ezt a 750 millió kötvényt, viszont alapvetően zöld átállást támogató beruházásokat fogunk végrehajtani belőle" – mondta a vezérigazgató, és jelezte, a magújuló portfólió bővítése mellett

három új CCGT gázerőművet terveznek építeni.

Ez három, rugalmasan szabályozható nagy gázerőművet jelent, amely segítik a naperőművek, szélerőművek csatlakozását a magyar hálózatra. Azt is elárulta, hogy a tervezett erőművekből egy az MVM mátrai, kettő pedig a tiszaújvárosi telephelyén épülhet fel.

Mátrai Károly azt is kifejtette, hogy az MVM hosszú távú terveiben további kötvénykibocsátások is szerepelnek, rövidebb távon a magyar tőkepiacon szeretnének újra megjelenni, de a következő években újra kimehetnek a nemzetközi piacra is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

A Borussia Dortmund egygólos előnnyel kezdi a Bajnokok Ligája-elődöntő ma esti második mérkőzését a Paris Saint-Germain ellen. A sárga-feketék 2013 óta először juthatnak be a fináléba. A helyzet nem egyszerű: a francia bajnok ebben a sorozatban egyszer már legyőzte a Parc des Princes-ben a Dortmundot.

A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete addig nem kezdeményez újabb tárgyalást, amíg az államtitkárság nem áll elő konkrét javaslattal és ígérettel a felsőoktatásban dolgozók bérhelyzetének rendezését illetően – mondta az InfoRádióban Gregor Anikó szakszervezeti titkár. Arról is beszélt, hogy készek lennének segíteni a minisztériumnak abban, hogy találjanak forrásokat a költségvetésben a követelések teljesítésére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Csapást szenvedett az orosz logisztika, beiktatták Vlagyimir Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Csapást szenvedett az orosz logisztika, beiktatták Vlagyimir Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

24 óra alatt két települést is elfoglalt az orosz hadsereg Ukrajnában, egyet a harkivi Kupjanszk mellett, egyet a donyecki Avgyijivkától nyugatra. Oroszország kormánya tegnap bejelentette, hogy gyakorlatot tartanak az orosz harcászati csapásmérő erők. Az Egyesült Államok felpörgette az ATACMS típusú nagy hatótávolságú rakéták gyártását, melyből várhatóan Ukrajna is nagy mennyiséggel kap majd. Ma iktatták be Vlagyimir Putyin orosz elnököt újabb hat évre. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×