eur:
393.13
usd:
363.64
bux:
65933.51
2024. március 1. péntek Albin
Nyitókép: Pixabay.com

Leminősítést helyezett kilátásba Kínának a Moody's

Leminősítés valószínűségére utaló negatívra rontotta az eddigi stabilról Kína államadós-kockázati minősítésének kilátását a Moody's Investors Service.

A nemzetközi hitelminősítő elsősorban azzal indokolta a döntést, hogy a jelek szerint a kínai kormány a pénzügyi stresszhelyzetben lévő regionális és helyi önkormányzatok finanszírozási támogatására készül, és a cég megítélése szerint ez széles bázisú, lefelé ható kockázatokkal terheli Kína költségvetési, gazdasági és intézményi erejét.

A Moody's a kilátás módosításával egy időben megerősítette Kína hosszú futamú, helyi valutában és devizában denominált szuverén kötelezettségeinek "A1" szintű, elsőrendű befektetői besorolását.

A hitelminősítő a negatív kilátás indoklásában kiemelte, hogy várakozása szerint

a kínai ingatlanszektor súlya a gazdaság egészén belül középtávon is kisebb marad a 2021-ben kezdődött korrekció előtti részaránynál.

Ez a regionális és helyi önkormányzatok földforgalmazási bevételeinek szerkezeti jellegű visszaesését okozza, márpedig tavaly ezekből a tranzakciókból eredt az önkormányzati bevételek 37 százaléka a központi kormányzattól érkező transzferek kiszűrésével számolva.

Azok a térségek, amelyek a legnagyobb mértékben függtek a földforgalmazási bevételektől, nem tudják érdemben pótolni a jövedelemkiesést, és emiatt a belátható jövőben feszített pénzügyi helyzetben lesznek a Moody's véleménye szerint.

Ebben a helyzetben a hitelminősítő azzal számol, hogy az érintett térségeknek a kormány és a szélesebb értelemben vett állami szektor nyújt majd pénzügyi támogatást.

A Moody's megítélése szerint a kockázat ebben az, hogy ha az ebből eredő függő kötelezettségek ténylegessé válnak, az középtávon az "A1" besorolással összeegyeztethető szintnél nagyobb költségekkel terhelheti a kínai államháztartást.

Ennek negatív következményei lehetnek a gazdaságra, valamint - jelenleg alacsony valószínűségű forgatókönyvek megvalósulása esetén - a pénzügyi stabilitásra - áll a Moody's elemzésében.

A hitelminősítő várakozása szerint a kínai hazai össztermék (GDP) 2024-ben és 2025-ben egyaránt 4 százalékkal, a 2026-2030 közötti időszakban éves átlagban 3,8 százalékkal bővül, egyes szerkezeti tényezők miatt azonban a potenciális növekedés 2030-ig 3,5 százalék körüli ütemre csökken.

Az ingatlanszektor zsugorodó növekedési szerepének ellensúlyozására középtávon jelentős és összehangolt reformokra lesz szükség, annak érdekében, hogy a fogyasztás és a magasabb hozzáadottérték-tartalmú termelés váljon a kínai gazdaság növekedésének hajtóerejévé - áll a Moody's elemzésében.

Fitch Ratings

Egy másik globális hitelminősítő, a Fitch Ratings legutóbbi helyzetértékelésében azt valószínűsítette, hogy a kínai ingatlanpiac egyre meredekebb visszaesése jövőre várhatóan a világgazdaság egészének növekedését is lassítja.

A Fitch a 2024-re szóló globális növekedési prognózisát 0,2 százalékponttal 1,9 százalékra gyengítette, mindenekelőtt azért, mert a kínai hazai össztermék idei bővülési ütemére adott prognózisát 0,8 százalékponttal 4,8 százalékra, jövő évi kínai növekedési becslését 0,2 százalékponttal 4,6 százalékra rontotta.

A Fitch Ratings indoklása szerint a 2024-re szóló negatív előrejelzési korrekciók fő oka az, hogy a kínai ingatlanpiac korábban várt stabilizációja elmaradt, a szektor forgalma az idén 20 százalékkal is visszaeshet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.01. péntek, 18:00
Kandrács Csaba
a Magyar Nemzeti Bank alelnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×