eur:
394.01
usd:
363.56
bux:
66169.03
2024. március 3. vasárnap Kornélia
Australian Senior Citizen Couple Enjoying Life and Living Independently At Own Home
Nyitókép: Getty Images/ Thurtell

Kiderült, hol a legjobb nyugdíjasnak lenni

Két statisztika is készült az elmúlt időszakban.

Az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat adatai szerint Luxemburgban a legjobb nyugdíjasnak lennik, ami a pénzügyeket illeti - írja a novekedes.hu.

Azok, akik ledolgoztak 40 évet Luxemburgban és jogosultak a teljes nyugdíjra, átlagosan a helyi statisztikák szerint átváltva

1,1 és 1,5 millió forint közötti összeget kapnak havonta.

Ha a nyugdíjak vásárlóerejéről van szó Luxemburgtól egyébként nem sokkal van lemaradva Európában Ausztria, Izland és Dánia.

Más szempontok

Egy kanadai gyökerekkel bíró cég, a Mercer nemrég a világ 47 nyugdíjrendszerét rangsorolta a fenntarthatóságuk szerint. Az eredményük szerint Hollandiának van a legjobb nyugdíjrendszere, amely náluk három pilléren áll.

Aki nyugállományba vonult, az kap állami nyugdíjat, bár ez rendszerint a havi összegnek csak egy kisebb részét teszi ki. Erre jön rá a foglalkoztatói nyugdíj és az önkéntes magánnyugdíj.

A Mercer listáján Izland a második helyen végzett, és ezzel lecsúszott a tavalyi első helyről, Dánia pedig a harmadik lett a 2023-as indexben.

A top 10-ben szerepel egyebek mellett Izrael, Ausztrália, Finnország és Szingapúr is.

A társaság szerint különösen a fejlett országokban az infláció mellett a legnagyobb kihívást az jelenti, hogy nő az átlagéletkor. Vagyis az idősek aránya a lakosságon belül egyre nagyobb.

Ahol rossz a helyzet

"Még a lakbért, a napi kiadásaimat, a szolgáltatásokat sem tudom kifizetni, és enni is kell. Két gyermekem van, akik egy "kis csomag" (pénzt) hoznak nekem" – mesélte Argentínában bingózás közben a 85 éves Paulina Najnudel az AP riporterének. A nyugdíjak 2022 januárja és 2023 márciusa között például 72,5 százalékkal nőttek, ám hiába. Ugyanebben az időszakban az árak több mint a duplájára ugrottak.

A Focus Market argentin tanácsadó cég tanulmánya szerint az évek óta tartó magas infláció után az argentin minimálnyugdíj dollárban mérve az egyik legalacsonyabb lett a régióban.

Címlapról ajánljuk
Kiss László: két-három nap lesz felkészülni arra, hogy hatalmas mágneses vihar jön a Földön

Kiss László: két-három nap lesz felkészülni arra, hogy hatalmas mágneses vihar jön a Földön

Szokatlanul erős napkitöréseket észleltek a szondák, de a hétköznapi életet még ezek sem zavarták meg. Erősödő aktivitása miatt azonban a következő bő egy évben nem lehet kizárni, hogy pusztítóbb hatású napviharok is elérik a Földet – fejtette ki az InfoRádióban Kiss L. László Prima Primissima-díjas csillagász, a HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×