eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Close up of businesswomans hands with pen, glasses, and calculator doing some financial calculations
Nyitókép: NoSystem images/Getty Images

Bánhatja, ha nem ide tette a pénzét, most már késő

Jó döntés volt kötvényalapba tenni a pénzt egy évvel ezelőtt, ugyanis 20-30 százalék közötti hozamokat lehetett elérni.

Az enpenzem.hu megállapítása alapján "főleg a hosszúkötvény-alapok bizonyultak jó befektetésnek, de a rövidkötvény-alapok is rávertek az állampapírok hozamára".

A szaklap azonban már most figyelmeztet, hogy "a folytatás már nem lesz ilyen látványos."

A cikkben, amely az OTP elemzésén alapul, először ismertetik az elmúlt hónapok pénzügyi folyamatait, madj elmagyarázzak az itthoni történéseket is.

Eszerint a pénzpiaci alapok vagyonukat bankbetétekbe, rövid lejáratú állampapírokba fektetik, így árfolyamuk hónapról hónapra a kamatozó eszközök teljesítményét követi. Ezek éves hozama 14-15 százalék körül alakult október végén.

A kötvényalapok árfolyama kissé emelkedett októberben. Ugyanakkor az éves hozamok kilőttek. A rövidkötvény-alapok éves szinten 15-18 százalékot hoztak a befektetőknek, míg a hosszúkötvény-alapok 23-28 százalékot. (Az OTP Maxima B 29,6 százalékot.)

A fényes képet azért némileg árnyalja, hogy egy évvel ezelőtt az MNB kamatemelés hatására a kötvényalapok árfolyama nagyot zuhant, október közepén érték el a mélypontjukat. Így a mélyponthoz képest teljesítettek ennyire fényesen ezek a befektetések. Vagyis

a magas hozamok most a tavalyi veszteséget kompenzálták.

A folytatásban tehát aligha számíthatunk hasonló teljesítményre, már csak azért sem, mert egyelőre úgy tűnik, hogy megállt az érdemi hozamcsökkenés az állampapír-piacon, márpedig a kötvényalapok teljesítményére az hatna pozitívan.

Címlapról ajánljuk

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 06:56
×
×
×
×