eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Különböző névértékű Magyar Állampapír Plusz (MÁP Plusz) a budapesti Mammut postán 2019. november 4-én. Ezen a napon a Magyar Posta Zrt. megkezdte a MÁP Plusz értékesítését nyomtatott formában. A nyomdai állampapír hat címletben, tízezer forinttól kétmillió forintig vásárolható meg közel 2200 postai szolgáltató helyen.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Most jön a nagy kamatváltozási pillanat a magyar állampapíroknál

A hónap második felében több kedvelt magyar állampapír fordulónapja esedékes, borítékolhatók a tetemes kamatcsökkentések.

Izgalmasnak ígérkezik az október második fele az állampapírpiacokon, a lakossági állományokban akár egy nagyobb átrendeződés is jöhet. Ennek oka, hogy két népszerű kötvénynek is e hónapban változik az aktuális kamata, a bankközi kamatok és a diszkontkincstárjegy-aukciós hozamok alakulása alapján erősen lefelé. Ez tovább fokozhatja a lakossági kötvénymegtakarítások koncentrálódását a Prémium Magyar Állampapírokban PMÁP, hiszen ezek kamata nem csökken, hanem éppen hogy emelkedni fog 2024-ben – írja a vg.hu.

1234 milliárd forint pihen a bankközi kamatok alakulását lekövető 2027/B nevű állampapírban, a kötvénytulajdonosok magánszemélyek és intézmények. Ez jelenleg még vonzó, 15,02 százalékos éves kamatot fizet az október 22-én záruló három hónapra, utána viszont kénytelenek kevesebbel beérni a megtakarítók. A kamatfordulót követő negyedévben annyi lesz az éves kamatláb, ahol majd október 18-án áll a három hónapos Bubor, ami jelenleg 12,13 százalék.

Október 21-én változik a szintén népszerű, de csak a lakosság részére elérhető Bónusz Magyar Állampapír jelenleg forgalmazott sorozatának – 2026/O – a kamata. A kötvény aktuális éves kamata most még 11,92 százalék, de itt is nagyobb leolvadás várható. Az új kamat a fordulónap előtti négy, három hónapos diszkontkincstárjegy-aukción kialakult átlaghozamokból és 1 százalékpont bónuszból adódik össze. A jövő keddi aukció hozama még számít, ha nagy elmozdulás nem történik, akkor végül 8,9 százalékos lehet a 2026/O éves kamata a következő 90 napos időszakban, vagyis drasztikus, 300 bázispontos kamatcsökkenés várható.

A lefele tartó kamatkörnyezet ellenére maradt egy menedék, amelynek jövőre a trenddel szemben emelkedik a kamata: ez a Prémium Magyar Állampapír (PMÁP). A Magyar Nemzeti Bank legfrissebb inflációs jelentése 17,6–18,1 százalék közti éves rátát jelez előre 2023-ra, aminek 17,85 százalék a középértéke, ezt kaphatják meg 2024-re a PMÁP-befektetők, kiegészítve a kamatprémiummal.

Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×