eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Pumping equipment gas at gas station. Close up of a hand holding fuel nozzle
Nyitókép: Jung Getty/Getty Images

Távlat - Nem az a kérdés, lesz-e üzemanyag-drágulás, hanem hogy milyen mértékű

A héten másodszor, a szerdai nap után pénteken is emelkedik a benzin és a dízel ára a hazai kutaknál. Bujdos Eszterrel, a Holtankoljak.hu ügyvezetőjével beszélgettünk.

Egy hét leforgása alatt a benzin esetében körülbelül 10 forintos emelkedésre kell számítania a tankolóknak, a gázolajnál pedig plusz 16 forint az a mérték, amit két lépcsőben, szerdán és pénteken érvényesíthetnek a hazai kutakon.

Bujdos Eszter elmondása alapján mindez egyrészt annak köszönhető, hogy az kőolaj világpiaci ára az elmúlt héten jelentős mértékben emelkedett – szerdán a WTI megközelítette a 76 dollárt, miközben a Brent átlépte a 80 dolláros szintet –, a tendencia pedig várhatóan folytatódik. A másik ok az, hogy a múlt héten a forint 3 százalékot romlott a dollárral szemben. Amennyiben viszont a napokban tapasztalt komoly forinterősödés kitart, a további üzemanyag-drágulás elkerülhető – jegyezte meg.

A Holtankoljak.hu ügyvezetője szerint a nyári hónapokban hektikus elmozdulások nem igazán várhatók az üzemanyagárak esetében, tehát a héten tapasztalt változásnál nagyobb mértékű nehezen elképzelhető.

Ami az olajárakat illeti, az elemzőházak korrigálták korábbi előrejelzéseiket:

a stabil 85 dolláros árszint helyett év végére inkább már csak 75, jövő év elejére pedig 70 dollár körüli árszintet prognosztizálnak,

miután a világgazdasági események szerint nincs az a fajta dübörgő fejlődés, ami a nagyobb mennyiségű olajat és üzemanyagot igényelné – magyarázta Bujdos Eszter.

A forint jövőbeni árfolyamát viszont nagyon nehéz megjósolni; nyilván a kamatváltozások azonnal hathatnak az árfolyamra, ahogyan bizonyos kormányzati bejelentések is – mutatott rá a szakember, bízva abban, hogy tartani fogja magát a hazai fizetőeszköz. Ettől függetlenül az már bizonyos, hogy a jövedéki adók emelése miatt januártól magasabb árakat kell majd fizetni az üzemanyagokért, nagyságrendileg 40 forinttal.

Emellett az extraprofitadók is drágulást eredményezhetnek a szakember szrint, de ennek mértéke kevésbé meghatározható, miután egyénileg, a cégek árbevételéhez igazítva vetik ki, és így eltérően építhetik be a benzinkutak a kiskereskedelmi árkaikba.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 11:39
×
×
×
×