eur:
388.27
usd:
371.05
bux:
0
2023. október 3. kedd Helga
Üzemanyaghiány miatt hosszú sorban álló emberek egy tuniszi töltőállomáson 2022. október 10-én. Az ipari és energetikai minisztérium közlése szerint a hiányt elsősorban a kedvezőtlen világpiaci folyamatok és a lakosok általi szükségtelen felhalmozás áll.
Nyitókép: MTI/EPA/Mohamed Meszara

"Ez sokkoló" - negyven forintot jelent az adóemelés

A mostani árszínvonalhoz képest bő hét százalékkal emelkedhet az üzemanyagok ára a kormány tervezett adóemelése után.

Literenként mintegy 40 forintos áremelkedést okoz az üzemanyagoknál az adóemelés - számolta ki vg.hu.

Ahogy arról az I is beszámoltunk adóemelésre készül a kormány 2024-ben. Azzal indokolták, hogy ezt az uniós szabályok írják elő. A Portfolio viszont azt számolt ki, hogy a 425 forintos euroárfolyamig nem kellene annyival emelni, amennyivel most tervezik. Tekintve, hogy a kormány 385 forintos euroárfolyammal számolta a költségvetést, ez a mostani "túlbiztosításnak" tűnik.

Mindenesetre a változás a benzin és a gázolaj esetében több mint 32 forintos literenként drágulást jelent, a petróleumnál bő 28 forintost. Ám mivel a jövedéki adó miatt nő az áfa is, jobb, ha literenként bő 40 forintos drágulásra kell készülni.

A Világgazdaságnak Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára azt nyilatkozta, hogy "ez a növekedés mindenképpen sokkoló, de elkerülhetetlen".

Emlékeztetett, hogy Magyarországon alacsonyabb az üzemanyagok jövedéki adója az EU-ban megengedettnél, az alacsonyabb adószintre kapott türelmi idő pedig az év végén lejár.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.10.03. kedd, 18:00
Resperger István
ezredes, a MATE Szent István Biztonságpolitikai Központ vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×