eur:
389.27
usd:
362.92
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Az amerikai jegybank szerepét betöltő Szövetségi Tartalékbankrendszer, a Federal Reserve System (Fed) kormányzótanácsának William McChesney Martin Jr. épülete Washingtonban 2023. március 13-án. A pénzügyminisztérium, a Fed és a szövetségi betétbiztosítási szervezet vezetői az előző nap bejelentették, hogy az amerikai kormányzat garantálja a csődbe került nagybank, a Silicon Valley Bank és a regionális Signature Bank betéteseinek a bankokban őrzött pénzét.
Nyitókép: MTI/EPA/Michael Reynolds

Itt a Fed kamatdöntése és gazdasági előrejelzése

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) a piaci várakozásoknak megfelelően nem változtatott az 5,00-5,25 százalékos irányadó dollárkamat-tartományon szerdán végződött kétnapos kamatdöntő ülésén.

A döntés megfelelt a többségi piaci várakozásoknak.

A Fed 500 bázispontot átívelő tíz egymást követő emelés után először tart szünetet a monetáris szigorításban. A kamat legutóbb 2006 júniusától 2007 szeptemberéig állt 5,25 százalékon, amikor 4,75 százalékra csökkentették.

A kiadott közlemény értelmében az irányadó kamat célsávjának változatlanul tartása lehetővé teszi a testület számára a további gazdasági információk és azok monetáris politikára gyakorolt hatásának értékelését.

Az amerikai jegybank egyúttal megerősítette, hogy készen áll a monetáris politika irányvonalának szükség szerinti kiigazítására, amennyiben olyan kockázatok merülnek fel, amelyek akadályozhatják a célok elérését.

Annak eldöntésére, hogy milyen mértékű további monetáris politikai szigorítás lehet megfelelő az infláció visszatérítéséhez idővel a 2 százalékos célhoz, a nyíltpiaci bizottság, a FOMC figyelembe fogja venni a kumulatív szigorítás, illetve annak késleltetése hatását a gazdasági teljesítményre, a pénzügyi folyamatokra és az inflációra.

A Fed 2022 márciusában vetett véget a gazdaságösztönző célú "zéró-közeli" kamatpolitikájának, amikor a 2020 márciusa óta érvényes 0,25 százalékról 25 bázisponttal 0,50 százalékra emelte az irányadó dollárkamatot. A jelenlegi monetáris szigorító fázist az infláció visszaszorítása érdekében indította el a Fed.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×