eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Paperwork files searching information business concept, Businessman hands typing keyboard computer, working in stacks of report papers and piles of unfinished documents achieves on office desk
Nyitókép: smolaw11/Getty Images

Csiki Gergely: Több hónap adatától fosztja meg magát a kormány a 2024-es büdzsé tervezésekor

Még pénteken átadta a kormány a 2024-es költségvetés tervezetét a Költségvetési Tanácsnak, és a kabinet tervei szerint heteken belül dönthetnek is az országgyűlési képviselők a javaslatcsomagról. A Portfolio elemzője úgy látja: túlságosan korai még megtervezni a jövő évi költségvetést, annak ellenére, hogy már nem annyira bizonytalan a gazdasági környezet, mint egy évvel korábban.

A tavalyi költségvetés elfogadásával kapcsolatos negatív tapasztalatok ellenére nem hagyott fel a kormány azzal a gyakorlattal, hogy ennyire előre elkészítse a költségvetést - mondta az InfoRádióban Csiki Gergely, a Portfolio elemzője, aki kockázatos útnak nevezte ezt.

Igaz, most nincsenek a tavalyihoz hasonló veszélyforrások és olyan mértékű külső kockázatok; emlékezetes, 2022 tavaszán-nyarán "pezsgett" igazán a háború nyomán kirobbant energiaválság, ami nagyon érzékenyen érintette a magyar költségvetést is, de figyelmeztető jel kellene, hogy legyen a 2023-as költségvetés elfogadása és utolsó pillanatos újraírása a kormány számára.

"Ez nem éppen mintapéldája az átláthatóságnak, pedig a kormány mindig azzal érvel,

hogy a költségvetés korai elfogadása azzal az előnnyel jár, hogy a gazdaság szereplői időben megtudják, mit tervez a kormány kiadások, beruházások, adópolitika terén. Ez a tavalyi évben egyáltalán nem volt igaz" - mondta Csiki Gergely, aki szerint a korai elfogadást most is kockázatként tartják számon.

Felidézte, hogy a 2023-as költségvetést többször is átírták:

  • még tavaly év végén kormányrendelettel,
  • majd pedig idén márciusban a parlament is teljesen újraírta.

Mindazonáltal most az látszik, hogy így sem tudott a kormány jól reagálni, mert az első 3 hónap részletes adatai szerint a költségvetés nem úgy alakult, ahogy a kormány várta még márciusban. Márpedig a 2023-as büdzsé mind bázis, mind tervezhetőség szempontjából mély nyomokat hagyhat a 2024-es költségvetésen is - emelte ki a Portfolio elemzője.

"Ha ősszel, mondjuk november végén adná be a kormány a törvényjavaslatot a Költségvetési Tanácsnak, akkor fél évnyi költségvetési, makrogazdasági, inflációs és növekedési tényadatattal beljebb lenne, és erősebb alapokkal tudná megtervezni a jövő évi költségvetést, növekedési és inflációs feltételezéseket, a makrogazdsági pályát. Jól látható ugyanis, hogy a 2023-as költségvetés részben ezen csúszott el" - összegzett.

A 2024-as büdzsé főbb számaira vonatkozóan egyelőre az eddigi kormányzati nyilatkozatokból, valamint a május elején Brüsszelnek, az Európai Bizottságnak beterjesztett konvergenciaprogramból lehet következtetni. Eszerint

  • valamivel 4 százalék feletti GDP-növekedéssel tervezi a kormány a jövő évet,
  • 6 százalékos átlagos inflációval,
  • és mindehhez most már 2,9 százalékos GDP-arányos hiánycélt tűzött ki a kormány (eredetileg ez a cél 2,5 százalék volt még a tavalyi év költségvetési kivetítése alapján.)

"Utóbbiból látszik:

már a kormány is érzékeli, hogy másképp alakul a valóság,

mint azt korábban feltételezte, és próbálta ehhez igazítani a legújabb terveit is. Kérdés, hogy ez mennyiben valósul meg" - jegyezte meg Csiki Gergely.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×