eur:
394.91
usd:
365.98
bux:
65152.53
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A lonely Young Sad Calm Girl Or Woman stands against a white wall, in a psychiatric clinic or at home, in the rays of sunlight, with her eyes closed. The Concept of Depression from Illness and Quarantine, Fatigue and Impotence. A copy of the space.
Nyitókép: Getty Images/ Aleksandr Zubkov

A lakosság kevésbé pesszimista, mint a vállalkozások - kutatás

A Századvég Konjunktúrakutató készített felmérést a kérdésben.

A lakosság konjunktúraérzete kismértékben javult, míg a vállalatoké enyhén romlott márciusban: a -100 és +100 közötti skálán értelmezett lakossági index -20,3-ről -19,2-re javult, miközben a vállalati mutató értéke -13,0-ról -15,2-re romlott - ismertette a Századvég Konjunktúrakutató legújabb felmérése eredményét pénteken.

A Századvég közleménye szerint a negatív tartomány hátterében továbbra is az orosz-ukrán háború, a magasabb inflációs környezet és a gazdasági szankciók által okozott bizonytalanság húzódik meg. A kiszámíthatatlanság ugyanakkor az elmúlt időszakban csökkent a pénzügyi, a devizapiaci és az árupiaci turbulenciák mérséklődésével és az árak, árfolyamok csökkenésével - jegyezték meg.

A konjunktúraérzet jelentősebb javulására akkor nyílik lehetőség, ha

  • a háború véget ér,
  • az infláció jelentősen mérséklődik, továbbá
  • az energiapiacokon megszűnik a bizonytalanság és
  • tartósan alacsony árak alakulnak ki

- vetítették előre.

A lakossági területen a legkedvezőbb továbbra is a foglalkoztatási helyzet megítélése, amelynek értéke az előző havi -2,5-ről -1,3-re emelkedett. Legnegatívabban a háztartások az inflációs folyamatokat ítélik meg, ennek alindexe -88,0 maradt. A gazdasági környezet megítélése az előző havi -27,1 pontos értékről -25,7-re emelkedett, míg az anyagi helyzeté -18,1 után -16,9 lett.

A vállalati felmérés esetében mind a négy alindex értéke kedvezőtlenebbé vált az előző hónaphoz képest. A gazdasági környezet mutatója az előző havi -23,9-ről -26,8-re, az iparági környezeté -8,9-ről -9,4-re, a termelési környezeté -8,8-ről -11,2-re, míg az üzleti környezeté -21,0-ről -22,5-re romlott.

A Századvég Konjunktúrakutató Zrt. 2019 augusztusa óta havonta készíti el a vállalati, illetve a lakossági konjunktúraindexet. Felmérésükben 1000 vállalatvezetőt, illetve 1000 felnőtt korú lakost kérdeznek meg a gazdasági helyzet értékeléséről és a várakozásaikról - emlékeztettek a közleményben.

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×