INFORÁDIÓ
2023. március 26. vasárnap
Emánuel

mezőgazdaság

traktor

munkagép

termőföld

Arrival of the storm on the countryside

Országszerte egyre több helyen találkozhatunk majd munkagépekkel

Infostart

Megkezdődött a munka a földeken, a gazdák ígéretes szezon elé nézhetnek.

A jó idő megérkeztével a hazai termőföldeken is megkezdődött a munka. Bár az év eleji csapadékos időjárás miatt az ország egyes részein a tavalyi aszály után a belvíz miatt fájhatott a gazdák feje, a szeles, napos időjárásnak köszönhetően a termelők egyre több területen tudnak rámenni a földekre, hozzálátva az előkészületeknek.

A Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke a VG-nek elmondta: bár már sokan jelezték, hogy elkezdték a munkálatokat, egyelőre csak a próbamunkák időszakában vagyunk. A következő hetekben azonban várhatóan országszerte egyre több helyen találkozhatunk majd traktorokkal és munkagépekkel. A szakember szerint a mostani időszakra jellemző viharos szélnek nem örülnek a gazdák, az erős széllökések kiszárítják a talajt, a földek porosodnak, és a szél elhordja a talaj felső rétegét.

„A tavaszi fejtrágyázás már korábban elkezdődött, a jelenlegi műtrágyaárakat pedig elfogadhatónak tartják a termelők” – tette hozzá Petőházi Tamás.

Arra a kérdésre, hogy a tavalyi jelentős visszaesés után idén milyen forgalom várható a hazai műtrágyapiacon, a szakember nem tudott egyértelmű választ adni. Szerinte az eladásokat a műtrágya ára mellett a gabonapiaci árak alakulása fogja befolyásolni.

Ha a gazdák úgy ítélik meg, hogy megéri a korábbi mennyiséget vásárolni, akkor lesz forgalom, ha nem, akkor folytatódhat a múlt évi visszaesés.

A szakember mások mellett arra is kitért, hogy a kevesebb műtrágyahasználat hátrányait egyelőre nem érzik a gazdák, a terméseredmények szempontjából nem várható emiatt visszaesés. Ennél sokkal érzékenyebben érintheti a hazai szántóföldi növénytermesztést a víz és annak hiánya.

Az őszi vetések állapotával kapcsolatban egyelőre nem kívánt nyilatkozni Petőházi Tamás, az országos felmérés ugyanis még nem ért véget.

Nyitókép: DEBOVE SOPHIE/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018