INFORÁDIÓ
2023. március 27. hétfő
Hajnalka

nukleáris

ukrajna

háború

oroszország

Az amerikaiakkal szorítanák ki az oroszokat a nukleáris fűtőelemek gyártásából az ukránok

Az amerikaiakkal szorítanák ki az oroszokat a nukleáris fűtőelemek gyártásából az ukránok

Infostart

Saját nukleárisüzemanyag-alkatrész gyártására készül az ukrajnai atomerőműveket üzemeltető Energoatom, amely ennek érdekében a Westinghouse-szal működik együtt.

Ukrajna az egyik első olyan ország, amely diverzifikálta a nukleárisüzemanyag-ellátását, így lemondhatott arról, hogy Oroszországtól vásároljon fűtőelemeket – hangsúlyozta az ukrán energiaügyi miniszter Ukrajna azon gyártóüzemében, ahol az ország atomerőművei által használt nukleáris fűtőelemek alkatrészei készülnek. Herman Galuscsenko azt is bejelentette: amerikai partnerükkel mielőbb elő kívánják állítani az ukrajnai atomreaktorokhoz megfelelő típusú üzemanyagot, hogy Oroszországot kiszorítsák a nukleáris üzemanyagok piacáról – írja a VG.

A hírről Petro Kotin, az ukrajnai atomerőműveket üzemeltető állami Energoatom elnöke számolt be a közösségi oldalán, aki a miniszterrel részt vett a március 16-i üzemlátogatáson. Mint írja, az Energoatom hamarosan végez az említett alkatrészek engedélyeztetésével, és még ebben az évben megkezdi az ipari méretekben való gyártásukat. Felidézte, hogy a társaság már két éve elsajátította a nukleáris üzemanyag gyártását. Gyártósorán a Westinghouse technológiájával készülnek majd az említett alkatrészek, amiket a az amerikai vállalat svédországi gyárába, Västerösbe szállítanak, hogy ott felhasználják az Energoatom atomerőműveinek készülő nukleáris fűtőelemek előállításához.

A vállalat elnöke szerint három éven belül, azaz 2026-ban elindulhat a nukleáris üzemanyaggyártás teljes ciklusa Ukrajnában. Akkor már közel egészében belföldi előállítású alkatrészek felhasználásával készülnének az ukrajnai felhasználásra szánt fűtőelemek, azokat az alkatrészeket pedig, amelyeket akkor sem tudnak helyben előállítani, a partnerektől vásárolják meg. Petro Kotin szerint az Energoatom és stratégiai partnere, a Westinghouse idővel a szovjet típusú atomerőműveket üzemeltető államok, például Csehország, Szlovákia, Finnország és Bulgária alternatív nukleáris üzemanyag-szállítójává válhat.

Nyitókép: energoatom.com.ua
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018