eur:
393.01
usd:
366.42
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: energoatom.com.ua

Az amerikaiakkal szorítanák ki az oroszokat a nukleáris fűtőelemek gyártásából az ukránok

Saját nukleárisüzemanyag-alkatrész gyártására készül az ukrajnai atomerőműveket üzemeltető Energoatom, amely ennek érdekében a Westinghouse-szal működik együtt.

Ukrajna az egyik első olyan ország, amely diverzifikálta a nukleárisüzemanyag-ellátását, így lemondhatott arról, hogy Oroszországtól vásároljon fűtőelemeket – hangsúlyozta az ukrán energiaügyi miniszter Ukrajna azon gyártóüzemében, ahol az ország atomerőművei által használt nukleáris fűtőelemek alkatrészei készülnek. Herman Galuscsenko azt is bejelentette: amerikai partnerükkel mielőbb elő kívánják állítani az ukrajnai atomreaktorokhoz megfelelő típusú üzemanyagot, hogy Oroszországot kiszorítsák a nukleáris üzemanyagok piacáról – írja a VG.

A hírről Petro Kotin, az ukrajnai atomerőműveket üzemeltető állami Energoatom elnöke számolt be a közösségi oldalán, aki a miniszterrel részt vett a március 16-i üzemlátogatáson. Mint írja, az Energoatom hamarosan végez az említett alkatrészek engedélyeztetésével, és még ebben az évben megkezdi az ipari méretekben való gyártásukat. Felidézte, hogy a társaság már két éve elsajátította a nukleáris üzemanyag gyártását. Gyártósorán a Westinghouse technológiájával készülnek majd az említett alkatrészek, amiket a az amerikai vállalat svédországi gyárába, Västerösbe szállítanak, hogy ott felhasználják az Energoatom atomerőműveinek készülő nukleáris fűtőelemek előállításához.

A vállalat elnöke szerint három éven belül, azaz 2026-ban elindulhat a nukleáris üzemanyaggyártás teljes ciklusa Ukrajnában. Akkor már közel egészében belföldi előállítású alkatrészek felhasználásával készülnének az ukrajnai felhasználásra szánt fűtőelemek, azokat az alkatrészeket pedig, amelyeket akkor sem tudnak helyben előállítani, a partnerektől vásárolják meg. Petro Kotin szerint az Energoatom és stratégiai partnere, a Westinghouse idővel a szovjet típusú atomerőműveket üzemeltető államok, például Csehország, Szlovákia, Finnország és Bulgária alternatív nukleáris üzemanyag-szállítójává válhat.

Címlapról ajánljuk

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
A magyar államadósság fontos része, mégis alig tudunk róla valamit: mire jó a Diszkont Kincstárjegy?

A magyar államadósság fontos része, mégis alig tudunk róla valamit: mire jó a Diszkont Kincstárjegy?

Az elmúlt években újra emelkedett a Diszkont Kincstárjegyek (DKJ) aránya a magyar adósságfinanszírozáson belül, azt követően, hogy 2015-2021 között jelentősen visszaesett az állományuk. A Diszkont Kincstárjegy fontos likviditáskezelési eszköz, ezzel tudja ugyanis a finanszírozási igény rövidtávú ingadozását simítani az állam. 2024-ben fontos változások tapasztalhatók ezen a piacon, jelentősen csökkenhet a forgalomban lévő sorozatok száma és hamarosan elindulhat a csereaukciós rendszer.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×