INFORÁDIÓ
2023. március 26. vasárnap
Emánuel

építés

törvény

zöldkártya

szervizkönyv

A new building is being constructed with use of tower crane

Jön a kötelező zöldkártya és szervizkönyv az építkezéseknél is

Infostart

Bevezetné a zöld útlevelet és úgynevezett zöldkártyával egészítené ki az épületenergetikai tanúsítványokat a magyar építészetről szóló törvény koncepciója, emellett a gépjárművekhez hasonlóan az épületek is szervizkönyvet kapnának.

A zöldkártya egy zöldútlevél-rendszer kialakításának lenne a része, amely nyomon követhetné az épületek életciklusa alatti zöld energia, zöld környezet és zöldtudatos használati mód komplex rendszerszemléletét – írja a Portfolio.

Többek között az alábbi célok ösztönzését javasolja a törvény:

  • Lokális energiaközösségek létrehozásának ösztönzése: helyben előállított megújuló energiájú energiatermelő rendszerek alkalmazása vagy megújulónak számító távfűtő/távhűtő rendszerek alkalmazásával
  • Alternatív üzemű energiatermelők, azaz alternatív üzemmódban hőtermelésre és épülethűtésre alkalmas hőszivattyús rendszerek alkalmazása, üzemelési biztonságot jelentő megújuló alapú kiegészítő technológiával kombinálva.
  • Ipari létesítmények és egyéb besorolási kategóriájú épületek energiaminimalizálására történő törekvés, a minél nagyobb helyben előállított megújulóenergia-részarány növelése.

Az új törvény szerint az építtetőnek minden olyan építményről, építményrészről, tájépítészeti alkotásról, amelyre építési engedélyt kellett kérnie vagy egyszerű bejelentést kellett tennie, annak használatbavétele előtt használatbavételi engedélyt vagy használatbavétel tudomásulvételét kell kérnie. Változást jelent, hogy az épületek használatbavételével egyidejűleg ki kell állítani az épüet szervizkönyvét is, amely mint elektronikus alkalmazás a jövőbeni karbantartással, felújítással, átalakítással, bővítéssel kapcsolatos információk vezetését, dokumentumok tárolását szolgálja, segítve az elvégzett építési-szerelési munkák követhetőségét.

Nyitókép: ilkercelik/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018