eur:
389.56
usd:
361.71
bux:
68460.83
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Az NS Captain navű, Libériában bejegyzett  olajszállító tankhajó várakozik a litvániai Klaipéda kikötőjében 2020. június 6-án. A tankhajó nyersolajat szállít az egyesült államokbeli Beaumont városából Fehéroroszországba. Sajtójelentések szerint Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök arra törekszik, hogy diverzifikálja országa energiaforrásait, miután Oroszország leállította fehéroroszországi olajszállításait.
Nyitókép: MTI/EPA/Valda Kalnina

Emelkedhet az orosz olaj ára

A növekvő kereslet és a szállítási költségek csökkenése állítólag az áremelkedést serkentheti.

A portfolio.hu számolt be a Reuters jelentése alapján arról, hogy márciusban emelkedhetnek az orosz olajexportból származó bevételek, mivel az orosz olajár a 60 dolláros nyugati árplafon fölé emelkedhet.

December 5-től 60 dolláros hordónkénti árplafont vezetett be az orosz olajra az Európai Unió, a G7-országok és Ausztrália azzal a céllal, hogy csökkentse Oroszország lehetőségeit a háború finanszírozására.

A múlt hónapban a Kreml olajbevétele közel 60 százalékkal volt alacsonyabb, mint közvetlenül az invázió után

– mondta Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter.

Viszont a Reuters számításai azt mutatják, hogy március elején az uráli nyersolaj ára a balti kikötőkben hordónként 55 dollár körüli szintre emelkedett a januári 39-45 dolláros árral szemben - a szállítási és biztosítási költségeket nem számítva. Egy hasonló típusú szállítmányt, azonos feltételek mellett egy amerikai kikötőben hordónként 65-69 dollár körüli áron adnak el.

A moszkvai közlés szerint az orosz olajexport-bevétel januárban 40 százalékkal csökkent az előző évhez képest, mivel az olajat hordónként 15-20 dolláros kedvezménnyel adták el Kínának, Indiának és Törökországnak, miközben a szállítás szintén 15-20 dollárba került hordónként.

Az orosz olaj fuvardíjai viszont december-januárhoz képest elkezdtek csökkeni februárra,

mivel több hajótulajdonos lépett be a piacra, ami növelte a tankerhajó-kínálatot - mondták kereskedők.

Az orosz olaj felértékelődését a kitermelés és exportcsökkentésről szóló hírek is segítették: Oroszország bejelentette, hogy napi 500 000 hordóval csökkenti olajtermelését márciusban, ami a termelésének 5 százalékát, illetve a globális termelés 0,5 százalékát jelenti. A Reuters forrásai szerint emellett Oroszország azt tervezi, hogy márciusban akár 25 százalékkal csökkenti a nyugati kikötőiből származó olajexportot februárhoz képest.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
A pesti Csikágó újraéled

A pesti Csikágó újraéled

Budapest talán egyik legtöbbször sztereotipizált városrésze a VIII. kerület. A negatív konnotációktól most elvonatkoztatva gondoljunk csak bele, hogy a területén található a Palotanegyed, illetve megannyi ismert galéria választotta ezt a környéket székhelyéül. A nyolcadik alkalommal megrendezésre kerülő Műtárgyak Éjszakája Fesztivál idén több mint 100 művészeti programot sorakoztat fel. Ezekből válogattunk számotokra, különös figyelmet fordítva a VIII. kerület művészeti, kulturális sokszínűségére.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×