eur:
392.89
usd:
366.33
bux:
66861.39
2024. április 25. csütörtök Márk
Moving the crops from farm fields to the grain elevators and beyond.
Nyitókép: Laura Hedien/Getty Images

Befagytak a globális élelmiszerárak

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete honlapjára felkerült adatok szerint novemberben az átfogó árindex 135,7 pont lett, alig kisebb az októberi 135,9 pontnál. A mutató szeptemberben 136 pont volt.

A novemberi adat 0,3 százalékkal múlta felül a tavaly novemberit.

A FAO élelmiszerár-indexe kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az 5 legfontosabb élelmiszer-alapanyag – növényi olajok, gabonatermények, húsfélék, tejtermékek és cukor – nemzetközi piaci árát veszi figyelembe.

A FAO gabonaárindexe 1,3 százalékkal csökkent az előző hónaphoz képest, de még így is 6,3 százalékkal felülmúlta az egy évvel ezelőtti értékét. A búza és a kukorica világpiaci ára 2,8 százalékkal, illetve 1,7 százalékkal csökkent, ugyanakkor a nemzetközi rizsárak 2,3 százalékkal emelkedtek.

A FAO növényi olajár-indexe 2,3 százalékkal nőtt novemberben, ami hét egymást követő hónap csökkenésének vetett véget. A pálma- és szójaolaj nemzetközi ára emelkedett, míg a repce- és napraforgóolajé csökkent.

A tejtermékek árindexe 1,2 százalékkal csökkent októberhez viszonyítva. A vaj és a tejpor világpiaci jegyzései csökkentek az importkereslet mérséklődésére, miközben a sajté nőttek, részben a vezető nyugat-európai termelő országok mérsékelt exportkínálata miatt.

Novemberben a húsárindex 0,9 százalékkal volt alacsonyabb, mint októberben, mivel a nemzetközi szarvasmarhahús-árak csökkentek az ausztrál és a brazil export bővülésére. Az összes többi húsfajta világpiaci ára ugyanakkor emelkedett, különösen a juhhúsé.

A FAO cukorárindexe 5,2 százalékkal nőtt novemberben, amit az erős kereslet váltott ki a szűkös globális kínálat közepette. A magasabb etanolárak Brazíliában szintén felfelé nyomták a cukor világpiaci árát.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 07:57
×
×
×
×