eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Little boy with his mother buying tera and sweets at a Christmas market
Nyitókép: ArtMarie/Getty Images

A mindenkit sújtó pluszteher elolvasztja a „nagykarácsonyt”

A hagyományos karácsonyi elővásárlást gyakorlatilag elsöpri a vásárlókat sújtó pluszteher, ami az infláció és a rezsiszámlák emelkedésével jelentkezett – nyilatkozta Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. A szűkös családi kasszák kisebb vásárlói kosarakkal járnak majd, ezzel pedig apadhat a kiskereskedelmi forgalom növekedése is.

„Ahhoz, hogy legyen mit a fa alá, illetve az ünnepi asztalra tenni, időben el kell kezdeni a beszerzést, így az október hagyományosan már a karácsonyi időszakra való készülődéssel telik a kiskereskedelemben, bár ebből a vásárlók ilyenkor még keveset látnak” – fogalmazott az Indexnek az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

Az ünnepi beszerzéseket a jelenlegi gazdasági környezet jelentősen megnehezíti a korábbi időszakhoz képest – tette hozzá Vámos György, emlékeztetve az energiaárak emelkedésére, a szeptemberi 20 százalékot meghaladó inflációra, amit az élelmiszereknél 35 százalék felett mértek. Emellett drágult a munkaerő, ami szintén nagy terhet ró a kereskedők költségvetésére.

A szakértő mások mellett arra is felhívta a figyelmet, hogy a boltokban nem azért észlelhető az áremelkedés, mert a kereskedőnek vastagon fog a ceruzája, hanem mert a korábbinál ő is sokkal drágábban tudja beszerezni az árut.

„A kereskedőnek és a vásárlónak is nehéz, hiszen mindkét oldal kiadásai emelkednek. És akkor ott van még az árstop, valamint a kiskereskedelmi különadó” – sorolta a főtitkár.

Elolvadhat a növekedés

Az év második felében a kiskereskedelmi szektor növekedési üteme 3-4 százalékkal mérséklődött az előző év azonos időszakához képest, és Vámos György a további hónapokra nézve sem optimista.

A lap megjegyzi, a főtitkár szavai összhangban vannak a KSH adataival, amelyek azt mutatják, hogy augusztusban már szinte csak az üzemanyag-forgalom tartotta felszínen a kiskereskedelmi forgalmat – amely 2,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit –, a továbbiakban pedig a reálbérek visszaesése, a rezsiszámlák és a nehezedő gazdasági helyzetre való felkészülés jegyében erősödő óvatossági megtakarítások miatt a fogyasztás csökkenését sem zárta ki.

„Várhatóan idén is sok ajándékot, valamint ünnepi asztalra valót vásárolnak majd az emberek, de ez nem jár majd a kiskereskedelmi piac növekedésével” – mutatott rá Vámos György.

Az esetlegesen fellépő áruhiány, valamint szállítási nehézségek miatt célszerű már most előtervezni a karácsonyi ajándékokkal. Vámos György ezzel kapcsolatban azt emelte ki, hogy az elszálló árak miatt a családok nagy része hónapról hónapra tervezi a költségvetést, ezért kevesen engedhetik meg maguknak, hogy a karácsonyi ajándékok mielőbbi beszerzésére fordítsák a szűkös büdzsét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×